Μεταθέσεις Λιμενικών: Μια μαντινάδα με πολλούς αποδέκτες

Λιμενικό Σώμα - Σχολή Δοκίμων Λιμενικών - Τελετή Ορκωμοσίας Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020
Φώτο Αρχείου / Τελετή Ορκωμοσίας Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ)

«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όντα καβαλικέψεις

για σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις»

Τη γνωστή κρητική μαντινάδα επέλεξε για επίλογο στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το νέο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) Μεταθέσεων, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντιδράσεις εκπροσώπων των Λιμενικών

Νωρίτερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) καταγγέλλοντας το νέο ΠΔ είχε αποκαλύψει ότι οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στο Νομό Λασιθίου – που τυγχάνει και εκλογική περιφέρεια του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη – μέσα σε μία νύχτα «αναβαθμίστηκαν» σε υπηρεσίες παραμεθορίου. Στόχος να μπορούν να μετατίθενται οι νέοι Λιμενικοί που αποφοιτούν από τις σχολές αφού υποχρεωτικά θα πρέπει να υπηρετήσουν 5 χρόνια στη παραμεθόριο.

Έκτρωμα χαρακτηρίζουν το νέο ΠΔ μεταθέσεων 8 μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ). Διαπιστώνουν, τώρα, ότι οι διατάξεις που περιλαμβάνονται είναι εις βάρος των Λιμενικών.

Οι μισοί, σχεδόν, συνδικαλιστές της ΠΟΕΠΛΣ τονίζουν ότι το νέο ΠΔ είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε αυτή την αρνητική εξέλιξη μετά από 12 χρόνια που βγήκε το ΠΔ 33/09.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προσφύγει για τους ίδιους λόγους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών. Η ΠΟΛ διαπιστώνει ότι το καθεστώς των μεταθέσεων αντιβαίνει της συνταγματικότητας.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών - ΠΟΛ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών

Πραγματικά ποιόν εξυπηρετεί ένα τόσο αρνητικό για τους Λιμενικούς καθεστώς μεταθέσεων;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Έχουν ήδη προηγηθεί η εφαρμογή του «Καλλικράτη», η μείωση των οργανικών θέσεων αλλά και η έξαρση του μεταναστευτικού. Το 2017 επιχειρείται εκσυγχρονισμός του ΠΔ Μεταθέσεων. Αυτή τη φορά εντάσσεται μεγάλο μέρος των διατάξεων σε νόμο. Συγκεκριμένα στον Νόμο του ΥΝΑΝΠ 4504/2017.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις διατάξεις των μεταθέσεων. Το ίδιο έπραξε και η αξιωματική αντιπολίτευση διά του τομεάρχη ναυτιλίας, τότε, κ. Πλακιωτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι τα όσα ψηφίστηκαν τότε δεν έγιναν ποτέ ΠΔ και στην ουσία ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Με τροπολογίες, ανά εξάμηνο, δίνονταν αναβολές 3 χρόνων στην έκδοση του ΠΔ Μεταθέσεων. Το υπάρχον ΠΔ 33/09 συνέχισε να αποτελεί το εργαλείο μετάθεσης των Λιμενικών μέχρι τα τέλη του 2020.

Τον Φεβρουάριο του 2020 τίθεται σε διαβούλευση νόμος του ΥΝΑΝΠ ο οποίος και περιλαμβάνει εκ νέου διατάξεις μεταθέσεων βασισμένες στο ν.4504/2017 αν και οι διατάξεις του, τότε, είχαν κριθεί ανεδαφικές και μη εφαρμόσιμες.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΠΛΣ αυτή τη φορά άλλαξε στάση. Ενίσχυσαν τον νέο υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη να «περάσει» τις διατάξεις που επιθυμούσε. Να περάσει αυτά που σε μεγάλο βαθμό είχε καταγγείλει και ο ίδιος όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Κραυγαλέα διάταξη που επανέρχεται είναι αυτή που δίνει στον υπουργό το δικαίωμα να κάνει τις μεταθέσεις.

Μοναδική συνδικαλιστική αντίδραση σε όσα ψηφίστηκαν ήταν η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Κεντρικής Ελλάδος που προχώρησε σε ένστολη διαμαρτυρία στο Βόλο καθώς διέκρινε αυτό που θα έρθει στο μέλλον.

Τελικά ο Νόμος 4676/2020 είναι γεγονός. Περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις που πρέπει να ενταχτούν σε ΠΔ προκειμένου να εφαρμοστούν.

Οι μεταθέσεις του 2020 κατέληξαν σε Βατερλό, όπως περιγράφει σε ανακοίνωση της η ΠΟΛ. Την ίδια στιγμή μία σοβαρή μερίδα της ΠΟΕΠΛΣ δηλώνει αντίθετη στους χειρισμούς της Διοίκησης που αφορούν στις μεταθέσεις.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι μεταθέσεις του 2020 ή να ακυρωθούν ή να περιμένουν τον αντικαταστάτη από μέλλον.

Ακόμη περιμένουν οι Λιμενικοί στα νησιά…

Πλωτό του Λιμενικού στη Σάμο - Διάσωση προσφύγων
Φώτο Αρχείου / Πλωτό του Λιμενικού στη Σάμο – Διάσωση προσφύγων / Πηγή: Eurokinissi

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το νέο ΠΔ Μεταθέσεων 11/2021 παρουσιάζεται ως διώκτης των Λιμενικών. Συγκεκριμένα, όπως δηλώνουν οι συνδικαλιστές (πλην ελαχίστων), όλοι τελούν υπό μετάθεση… Ακόμα και οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι λιμενικοί που έχουν τέκνα ή μέλη στην οικογένεια με σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και αυτοί που υπηρετούν πάνω από 35 χρόνια …όλοι δηλαδή !!!

Ένα δικαίωμα, η μετάθεση, που οι λιμενικοί ζητούν χρόνια να θεσμοθετηθούν και κριτήρια, τώρα μετατρέπεται σε γκιλοτίνα έτοιμη να απελευθερωθεί ανά πάσα στιγμή.

Έχει ευθύνη ο Υπουργός Ναυτιλίας που προώθησε αυτό το «ΕΚΤΡΩΜΑ», όπως το αποκαλούν κάποιοι συνδικαλιστές και φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα στους Λιμενικούς και τις οικογένειές τους.

Να πάρει πίσω το Υπουργείο Ναυτιλίας το ΠΔ

Σήμερα φτάσαμε στο «δια ταύτα». Τώρα πάνε να εφαρμόσουν ένα ΠΔ που προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε όλους τους λιμενικούς, εκτός βέβαια από μια μερίδα συνδικαλιστών. Οι θεωρίες, οι γνώμες, η απόδοση ευθυνών κι οι επιστολές δεν αρκούν πια. Το ζητούμενο τώρα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας να μην εφαρμόσει το ΠΔ των Μεταθέσεων.

Το προσωπικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ πρέπει μέσα από τις Ενώσεις του και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών να αναγκάσει το υπουργείο να πάρει πίσω το ΠΔ.

Γαρδίκης Νίκος

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...