ΜΕΘ για παιδιά: Για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 8 κλίνες

Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης / Κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - 24 Απριλίου 2021
Φώτο Αρχείου / Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης / Κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – 24 Απριλίου 2021. Πηγή: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ / POOL EUROKINISSI

«Οι διακομιδές παιδιών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα, λόγω ανυπαρξίας ΜΕΘ Παίδων, δείχνουν την πλήρη αποτυχία του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, καθώς και το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει». Τα παραπάνω σημειώνει σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Υγείας – Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις παιδιατρικές κλινικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά και 2 στη Μονάδα Λοιμώξεων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, αναδεικνύει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και των Παιδιατρικών Τμημάτων σε μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να προστατευτούν η ζωή και η υγεία των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι πρέπει να αυξηθούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη και να λειτουργήσουν ΜΕΘ και στα περιφερειακά νοσοκομεία ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχα, να ενισχυθούν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και να ανοίξουν νέες, ώστε να υπάρξει έμφαση στην πρόληψη αλλά και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Η ΤΕ Υγείας – Πρόνοιας επισημαίνει ότι η τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, που υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Υγεία – Πρόνοια. Αυτή η πολιτική έκλεισε νοσοκομειακές μονάδες και συνέχισε την υποχρηματοδότηση των υπόλοιπων, σε σημείο που να μαστίζονται από δραματική υποστελέχωση. Άλλωστε, όπως καταγγέλλουν οι φορείς των υγειονομικών, ειδικά το εκρηκτικό πρόβλημα με την ανεπάρκεια των ΜΕΘ Παίδων, οι οποίες έφταναν πολύ συχνά 100% πληρότητα, υπήρχε και πριν την πανδημία.

Αυτή η πολιτική έχει στόχο από τη μία να εξοικονομεί κρατικούς πόρους, για να χρηματοδοτεί άμεσα τους επιχειρηματικούς ομίλους, και από την άλλη να ανοίγει τον δρόμο για κερδοφόρες επενδύσεις στον κλάδο της Υγείας – Πρόνοιας, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος αλλά και αξιοποιώντας τις ίδιες τις δημόσιες δομές για την αύξηση των εσόδων. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας, που οδηγεί σε νέα υποβάθμιση των νοσοκομείων, θα κοστίσει περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξουν νέα έξαρση λοιμώξεων και αύξηση των υγειονομικών αναγκών τόσο των παιδιών όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού».

Προσθέτει δε ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχονται πλήρεις, σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Υπάρχουν η επιστημονική γνώση, η τεχνογνωσία και το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό για να τις βάλει σε κίνηση. Το εμπόδιο είναι το κυνήγι του κέρδους και όσοι το υπηρετούν. Το ΚΚΕ αναδεικνύει διαχρονικά τα δραματικά κενά, καθώς και τις αιτίες που τα δημιουργούν. Ο λαός και το οργανωμένο κίνημα πρέπει να βάλουν αυτές τις αιτίες στο στόχαστρο και να καταδικάσουν πολιτικά τους ενόχους. Ο λαός μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα και να κατακτήσει την Υγεία – Πρόνοια που αντιστοιχεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

Δείτε ακόμα...