Μεθαύριο στο Πεκίνο η Σύνοδος ΕΕ – Κίνας

ΕΕ - ΚΙΝΑ

Μεθαύριο, Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα συμμετάσχει επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ. Σημειώνεται ότι θα γίνουν δύο χωριστές συναντήσεις τους με την ηγεσία της ασιατικής χώρας, η μία με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, η άλλη με τον πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ.

«Η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μια ευκαιρία να εμπλακούμε με την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και να επιδιώξουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις ΕΕ – Κίνας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο της 24ης αυτής Συνόδου «θα είναι η κατάσταση των σχέσεων ΕΕ – Κίνας και τα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή». Ακόμα, ότι «οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους διασφάλισης μιας πιο ισορροπημένης και αμοιβαίας εμπορικής σχέσης, καθώς και τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια, η παγκόσμια υγεία και η ετοιμότητα για πανδημίες». Καταλήγει δε ότι «η ΕΕ θα υποστηρίξει την ανάγκη υποστήριξης της πολυμερούς διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και θα υπενθυμίσει την προσέγγιση της ΕΕ για την απομάκρυνση του κινδύνου (“de – risking”) και την οικονομική ασφάλεια».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, σχολίασε ότι «η Κίνα και η Ευρώπη είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι», αλλά και ότι «τα κοινά μας συμφέροντα ξεπερνούν τις διαφορές μας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...