Μεξικό: 8.700 στρατιώτες στα σύνορα για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέπτυξε πάνω από 8.700 στρατιωτικούς κατά μήκος των βόρειων συνόρων της για να εμποδίσει την μετανάστευση στις ΗΠΑ, καθώς οι διελεύσεις σημειώνουν ραγδαία αύξηση, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας.

Οι στρατιώτες και τα μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε 347 σημεία ελέγχου κατά μήκος οδών που είναι γνωστό ότι προτιμούν οι μετανάστες, διευκρίνισε ο μεξικανός υπουργός Άμυνας Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ.

Εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, κυρίως από τα κράτη του επιλεγόμενου βόρειου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ), η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη ότι θα ασκεί αυστηρότερους ελέγχους.

Τα χερσαία σύνορα εξάλλου είναι κλειστά για όλα τα ταξίδια που δεν χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το Μεξικό, υφιστάμενο ασφυκτική πίεση από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, είχε ήδη αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα για να εμποδίζουν τους μετανάστες να περνούν τα σύνορα παράτυπα από τον Ιούνιο του 2019.

Χιλιάδες μετανάστες συνέρρευσαν στα σύνορα των δύο κρατών μετά τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Οι περισσότεροι προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανέχεια, την ενδημική βία και τον αντίκτυπο των δύο καταστροφικών κυκλώνων που έπληξαν πέρυσι την κεντρική Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...