Μεξικό: Άδεια επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο Abdala της Κούβας

Εμβόλιο Κούβας "ABDALA" κατά του covid-19
Φώτο Αρχείου / Εμβόλιο Κούβας “ABDALA” κατά του covid-19 / Πηγή: MHC

Ο οργανισμός φαρμάκων του Μεξικού έδωσε χθες Τετάρτη άδεια επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο Abdala κατά της COVID-19, το οποίο έχει αναπτυχθεί και παράγεται στην Κούβα.

«Εγκρίθηκε η άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου Αμπντάλα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Προστασίας έναντι των Υγειονομικών Κινδύνων (COFEPRIS).

Το Αμπντάλα έγινε έτσι το δέκατο κατά σειρά εμβόλιο κατά της COVID-19 η χρήση του οποίου είναι πλέον εγκεκριμένη στο Μεξικό, έπειτα από αυτά των Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca, της CanSino Biologics, το Sputnik V, της Sinovac, της Covaxin, της Janssen, της Moderna και της Sinopharm.

Η μεξικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κάνει γνωστό εάν σκοπεύει να αγοράσει ποσότητα δόσεων του εμβολίου αυτού, ή ποια θα είναι αυτή.

Τα κουβανικά εμβόλια βασίζοντα στην τεχνική της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης, που χρησιμοποιείται επίσης από την αμερικανική εταιρεία Novavax και τη γαλλική Sanofi, και έχουν αποτελεσματικότητα 90% ως προς την πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, σύμφωνα με κουβανούς επιστήμονες.

Πέραν της χώρας όπου παράγεται, το Αμπντάλα έχει επίσης λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στη Νικαράγουα, στο Βιετνάμ και στη Βενεζουέλα. Το Καράκας έχει υπογράψει συμφωνία με την Αβάνα που προβλέπει την αγορά 12 εκατομμυρίων δόσεων.

Παράλληλα, πηγές δήλωσαν χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η μεξικανική κυβέρνηση μείωσε στο μισό την παραγγελία της για δόσεις του εμβολίου της CanSino Biologics φέτος, καθώς έγινε σαφές ότι θα της παραδίδονταν τα 35 εκατ. δόσεις που είχε παραγγείλει από την καναδοκινεζική φαρμακευτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...