Μεξικό: Αίτημα στις ΗΠΑ για την έκδοση πρώην υπουργού που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών

Η Πόλη του Μεξικού, Φώτο Αρχείου

Το αίτημα υποβλήθηκε στη βάση εντάλματος σύλληψης του Γκαρσία Λούνα στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται σε βάρος του από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα Μεξικάνικα ΜΜΕ ο Λούνα ερευνάται για  υπεξαίρεση κεφαλαίων του δημοσίου, όταν ήταν υπουργός Ασφαλείας στην κυβέρνηση του Φελίπε Καλδέρα (2006-2012). Ο Λούνα είχε συλληφθεί στις 09 Δεκεμβρίου του 2019 στο Τέξας από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές με την κατηγορία ότι δωροκούνταν για να παρέχει προστασία στο καρτέλ Σιναλόα και ότι ενεχόνταν στη διακίνηση ποσότητας συνολικά 53 τόνων κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ. Ο Λούνα είχε ομολογήσει την ενοχή του σε 5 κατηγορίες ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ν. Υόρκης και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Πριν από την ενδεχόμενη έκδοση του στο Μεξικό, θα πρέπει να δικαστεί στις ΗΠΑ και να εκτίσει εκεί την ποινή του, εάν δεν υπάρξει διαφορετική διευθέτηση ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την πλευρά του, το Μεξικό ζητά από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις μεξικάνικες αρχές να διενεργήσουν δική τους έρευνα σε βάρος του στρατηγού εν αποστρατεία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...