Μεξικό: Διάλυση ενός ακόμη καραβανιού μεταναστών

Ο Φράκτης στα σύνορα ΗΠΑ Μεξικό. Στα δεξιά η πόλη Τιχουάνα του Μεξικό. Στα αριστερά η περιοχή ευθύνης της φρουράς του Σαν Ντιέγκο
Φώτο Αρχείου / Ο Φράκτης στα σύνορα ΗΠΑ Μεξικό. Στα δεξιά η πόλη Τιχουάνα του Μεξικό. Στα αριστερά η περιοχή ευθύνης της φρουράς του Σαν Ντιέγκο / Πηγή: ngb.army.mil

Στη διάλυση ενός ακόμη καραβανιού μεταναστών προχώρησαν οι αρχές του Μεξικό, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την ανάσχεση των καραβανιών μεταναστών, πριν φτάσουν στα σύνορα.

Μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, καθώς και μερικοί από την Αϊτή και τη Βενεζουέλα, ορισμένοι με παιδιά στα χέρια, άλλοι με βαλίτσες και μπουκάλια με νερό, ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από την πόλη Ουίστλα προς βορρά όταν περικυκλώθηκαν από μέλη της Εθνοφρουράς και του «Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης» (INM).

Με ασπίδες στα χέρια, οι άνδρες των μεξικανικών δυνάμεων έκλεισαν τις εξόδους από τις οποίες σκόπευε να περάσει το καραβάνι και προχώρησε στη σύλληψη κάποιων μελών του, ενώ άλλα κατάφεραν να γυρίσουν στο κέντρο της πόλης.

Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς απέκλεισαν επίσης παραλιακό δρόμο, ώστε να εμποδίσουν το καραβάνι να συνεχίσει τον δρόμο του. Περίπου 80 μετανάστες συνελήφθησαν στην επιχείρηση αυτή και πρόκειται να απελαθούν, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Το νέο καραβάνι, το 4ο που αναχώρησε την τελευταία εβδομάδα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ, ξεκίνησε το Σάββατο από την Ταπατσούλα, στην πολιτεία Τσιάπας.

Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του ΟΗΕ, που συνοδεύουν τους μετανάστες, καταγγέλλουν πως οι μεξικανικές αρχές κάνουν χρήση υπέρμετρης βίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι μεξικανικές αρχές επιτέθηκαν και διέλυσαν με τη βία ένα καραβάνι, στην ίδια περιοχή.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...