Μεξικό: Πρώτο βήμα προς την εθνικοποίηση του κοιτασμάτων λιθίου

Ανοιχτό πεδίο ορυχείου λιθίου στην περιοχή Μπακαντεχουάτσι στο Βόρειο Μεξικό που εκμεταλλεύεται η Βρετανική πολυεθνική εταιρία Bacanora Lithium και θα πωλούσε στην κινεζική Ganfeng Lithium
Φώτο Αρχείου / Ανοιχτό πεδίο ορυχείου λιθίου στην περιοχή Μπακαντεχουάτσι στο Βόρειο Μεξικό που εκμεταλλεύεται η Βρετανική πολυεθνική εταιρία Bacanora Lithium και θα πωλούσε στην κινεζική Ganfeng Lithium / Πηγή: MexicoNow

Το Μεξικό έκανε χθες το πρώτο βήμα προς την εθνικοποίηση του κοιτασμάτων λιθίου του, μετάλλου απαραίτητου για την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών, που αναμένεται να αντικαταστήσουν προοδευτικά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

Το λίθιο αποτελεί μέρος της κληρονομιάς του Μεξικού, κάτι που αποκλείει κάθε νέα παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του νόμου για τα ορυχεία και τα μεταλλεία που υιοθετήθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφούσας παράταξης του αριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το Μεξικό διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα λιθίου, ειδικά στην πολιτεία Σονόρα (βόρεια), σημείωνε το 2019 ο εξειδικευμένος ιστότοπος Mining Technology. Τα έργα βρίσκονται ως αυτό το στάδιο στη φάση της εξερεύνησης. Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παραχωρήσει οκτώ άδειες εκμετάλλευσης, που θα παραμείνουν σε ισχύ.

Μετά την έγκρισή του από 298 βουλευτές -από τους συνολικά 500-, το νομοσχέδιο μένει να ψηφιστεί από τη Γερουσία, όπου πάντως το κυβερνών κόμμα MORENA διαθέτει επίσης πλειοψηφία. Αφού κατατέθηκε την προηγουμένη στη Βουλή, ο νόμος υιοθετήθηκε έπειτα από μια ημέρα διαλόγου, μετά την απόρριψη προχθές Κυριακή της πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος για την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στην αγορά ηλεκτρισμού. Το νομοσχέδιο για το λίθιο εγκρίθηκε με απλή πλειοψηφία. Για την αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία δύο τρίτων, που δεν έχει το κόμμα του προέδρου στη Βουλή.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ χαρακτήρισε «προδοσία» τη στάση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές των οποίων καταψήφισαν την αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου.

«Χλιαρές» αντιδράσεις απο ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον εναντιωνόταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος, βλέποντας ρίσκα για το περιβάλλον και επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν κάνει αμερικανικές εταιρείες στο Μεξικό και προειδοποιώντας πως θα πυροδοτούσε «ατελείωτες προσφυγές στη δικαιοσύνη» δυνάμει της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά.

Ωστόσο πρέπει να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν και για τους κινδύνους «κινεζοποίησης» του ορυκτού πλούτου και του Μεξικό καθώς αμερικανικά και βρετανικά πολυεθνικά λόμπι αντλούσαν ρευστότητα από κινεζικούς κολοσσούς πωλώντας μετοχές και ποσοστά τους. Η Κρατικοποίηση της «Αριστερής» Κυβέρνησης βάζει προσωρινό φρένο και σε αυτές «επικίνδυνες συναλλαγές» για τις ΗΠΑ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...