Μεξικό: Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα Morena του προέδρου Lopez Obrador έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του

Πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ
Φώτο Αρχείου / Πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα Morena του προέδρου Lopez Obrador έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από βία, με δεκάδες υποψηφίους να σκοτώνονται πριν από την ψηφοφορία.

Το αριστερό Εθνικό Κίνημα Αναγέννησης (Morena) του Προέδρου του Μεξικού Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ είναι έτοιμο να διατηρήσει την πλειοψηφία του στο Κογκρέσο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Κυριακής.

Η ψηφοφορία για μια νέα βουλή του Κογκρέσου, κυβερνήτες και τοπικούς νομοθέτες θεωρήθηκε ως δημοψήφισμα για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Λόπεζ Ομπραντόρ.

Ποια είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα;

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού (INE), το οποίο μετρά περίπου το 50% των ψήφων, η Morena ήταν στην πρώτη θέση με 34,7%. Αυτό μεταφράζεται σε 190 έως 203 θέσεις. Είχε προηγουμένως μια απλή πλειοψηφία με 253 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι η Μορένα θα πρέπει τώρα να βασίζεται στους συμμάχους του το Εργατικό Κόμμα και το Πράσινο Κόμμα. Μαζί, είναι μεταξύ 265 και 292 θέσεων.

Ο κυβερνών συνασπισμός είχε αποκομίσει τα δύο τρίτα στην κάτω βουλή του Κογκρέσου, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στον Lopez Obrador να τροποποιήσει το σύνταγμα χωρίς να διαπραγματευτεί με τους αντιπάλους του. Η βασική αντιπολιτευτική συμμαχία του Μεξικού της κεντροδεξιάς PRI, του PAN και του αριστερού PRD αποδυναμώθηκε μετά τη νίκη του Lopez Obrador το 2018. Προβλέπονται τώρα να εξασφαλίσουν μεταξύ 181 και 213 θέσεων.

Οι εκλογές μαστίζονται από τη βία

Αυτός ο εκλογικός κύκλος έχει καταγραφεί εγκληματική βία. Τουλάχιστον 89 πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων 35 υποψηφίων, και δεκάδες συγγενείς και συνεργάτες τους σκοτώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Etellekt.

Ένοπλοι έκαναν ενέδρα και σκότωσαν πέντε άτομα βοηθώντας στη διοργάνωση εκλογών στη νότια πολιτεία Τσιάπας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Σε μια άλλη περίπτωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένας άντρας έριξε ένα σπασμένο κεφάλι σε ένα εκλογικό κέντρο στην παραμεθόρια πόλη Τιχουάνα.

Ένα τεστ για τον Lopez Obrador

Η ψηφοφορία της Κυριακής θεωρήθηκε κρίσιμη για τον Λόπεζ Ομπραντόρ. Το μέλλον της ατζέντας της κυβέρνησης εξαρτάται από το εάν οι ψηφοφόροι τον “τιμωρήσουν” για θέματα όπως ο χειρισμός της πανδημίας του κορονοϊού. Το Μεξικό είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία COVID-19.

Η οικονομία της χώρας σημείωσε ύφεση κατά 8,5% το 2020, την χειρότερη κάμψη των δεκαετιών.

Ωστόσο, ο Lopez Obrador έχει λάβει βαθμολογίες έγκρισης περίπου 60%. Μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του είναι χάρη στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά οι επικριτές τον κατηγορούν για κλίση προς τον αυταρχισμό με επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου.

Πηγή: dw.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...