Μία ακόμη ερευνήτρια από την Κούβα εκλέγεται μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών

Η επιστημονικήσε παγκόσμιο επίπεδο συνεισφορά του νησιού της επανάστασης στην επιστήμη γενικά και στη βιοτεχνολογία ειδικότερα, αναγνωρίζεται πλέον από εχθρούς και φίλους.
Ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας (μπριγάδα Henry Reeve) εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.
Και φυσικά η έρευνα και παραγωγή των δικών της εμβολίων Soberana (1+2) Abdala Mambisa (CIGB 669) καρφί στους μεγάλους εμπορικούς φαρμακευτικούς κολοσσούς AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Johnson & Johnson, Moderna Convidecia κά

Υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη 10ετία του 1980 και σήμερα ~80% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται σε όλα τα προγράμματα ανοσοποίησης παράγονται στη χώρα.

Και αυτά όταν οικονομικοί γίγαντες απέτυχαν (πχ V590 Iavi|Merck Ιταλία, V591 Themis -θυγατρική της Merck, Αυστρία Sclamp|V451 UQ, Syneos Health, CEPI, Seqirus Αυστραλία COVAC1 imperial College London και 10άδες άλλοι)

 Tania Crombet Ramos

Τους τελευταίους μήνες, παγκοσμίου φήμης ιδρύματα έχουν βραβεύσει αρκετούς Κουβανούς επιστήμονες για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.
Μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών María Guadalupe Guzmán, Gladys Gutiérrez Bugallo, Hilda Garay Pérez, Marta Ayala Ávila και Dagmar García Rivera.

Τελευταία η Tania Crombet, που από το 2020 έχει επιλεγεί για το International Panel (Διεθνές Πάνελ Εμπειρογνωμόνων) των ειδικών αντιμετώπισης του COVID-19 ανά την υφήλιο. Έχει συμμετάσχει στην έρευνα και ανάπτυξη μερικών από τις πιο καινοτόμες θεραπείες και εμβόλια στην Κούβα.

Η Δρ. Tania Crombet, Διευθύντρια Κλινικής Έρευνας στο Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας (Clínicas del Centro de Inmunología Molecular de Cuba – CIM), εξελέγη μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών (TWAS).

Σε μήνυμα στο Twitter, η CIM διευκρίνισε ότι το Crombet είναι αναπόσπαστο κομμάτι του TWAS για την πρόοδο της επιστήμης στις αναπτυσσόμενες χώρες, με ισχύ από την 1η Γενάρη 2022.

Έχει συμμετάσχει στην έρευνα και ανάπτυξη μερικών από τις πιο καινοτόμες θεραπείες και εμβόλια στην Κούβα (PL).

Κατά τον διεθνή οργανισμό InterAcademy Partnership (IAP) –σσ. περιλαμβάνει περισσότερες από 140 εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες ακαδημίες «για τον ζωτικό ρόλο της επιστήμης στην αναζήτηση λύσεων στα πιο δύσκολα προβλήματα του κόσμου», αξιοποιώντας την τεχνογνωσία κορυφαίων επιστημονικών μυαλών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, την προώθηση της αριστείας στην εκπαίδευση των επιστημών και την επίτευξη άλλων κρίσιμων αναπτυξιακών στόχων: η Tania Crombet Ramos είναι γιατρός, έχοντας αποφοιτήσει από το Ανώτερο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών της Αβάνας (1993), με ειδίκευση στην ανοσολογία. Απέκτησε το διδακτορικό της το 2004.

Από το 2004, είναι Διευθύντρια Κλινικής Έρευνας του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας της Αβάνας της Κούβας και της ανώτερης σχολής του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών της Αβάνας.
Εκτός από το εκλεγμένο μέλος της Κουβανικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Innovative Immunotherapy Alliance, μιας Κ|Ξ μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας για την ανοσοθεραπεία, μέλος της Λατινοαμερικανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, της Κουβανο-Αμερικανικής Εταιρείας Ογκολογίας (Cuban and American Society of Oncology) της Κουβανικής Εθνικής Ομάδας Ογκολογίας… και ο κατάλογος συνεχίζεται

Ο κύριος τομέας εξειδίκευσης της Crombet συνίσταται στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου (ενεργητική και παθητική) και το έργο της έχει συμβάλει στην καταχώριση στην Κούβα και στο εξωτερικό ενός αντικαρκινικού εμβολίου και ενός μονοκλωνικού αντισώματος για αρκετούς επιθηλιακούς όγκους. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 εργασίες και παρουσίασε τη δουλειά της σε πάνω από 200 διεθνή συνέδρια. Επιπλέον, έχει λάβει το Βραβείο της Κουβανικής Ακαδημίας Επιστημών έξι φορές, καθώς και το Βραβείο Νέων Επιστημόνων στη Βιολογία της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών (TWAS) και, το 2008, το Ειδικό Βραβείο της Κουβανικής Εταιρείας Ανοσολογίας για τη συμβολή της στην ανοσολογία.

Η Tania Crombet Ramos είναι τέλος μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων IAP COVID-19.

Με πληροφορίες από granma, Presidencia Cuba, Academia de Ciencias de Cuba & cubadebate

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...