Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα προχώρησε στην εκτέλεση τεσσάρων φυλακισμένων

Δυνάμεις καταστολής της Χούντας της Μιανμάρ βαδίζουν εναντίον διαδηλωτών
Φώτο Αρχείου / Δυνάμεις καταστολής της Χούντας της Μιανμάρ βαδίζουν εναντίον διαδηλωτών

Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ προχώρησε στην εκτέλεση τεσσάρων φυλακισμένων, ανέφερε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης· πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στη χώρα της Ασίας εδώ και δεκαετίες.

Οι καταδικασθέντες, κατηγορήθηκαν για «βάρβαρες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

Ανάμεσα στους εκτελεσμένους είναι και ο Πιο Ζίγια Τάο, 41 ετών, πρώην βουλευτής του κόμματος «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία» της ανατραπείσας de facto επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Δύο άλλοι κρατούμενοι που εκτελέστηκαν είχαν κατηγορηθεί πως δολοφόνησαν γυναίκα που φερόταν να ήταν πληροφοριοδότρια της χούντας. Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα, οι εκτελέσεις ακολούθησαν «δίκες στη φυλακή» κεκλεισμένων των θυρών. Δεν διευκρινίζεται το πότε έγιναν.

Αφότου επιβλήθηκε με πραξικόπημα το στρατιωτικό καθεστώς, την 1η Φεβρουαρίου 2021, στη Μιανμάρ έχουν καταδικαστεί σε θάνατο δεκάδες αντίπαλοι της χούντας.

Ο στρατός συνεχίζει την αιματηρή εκστρατεία καταστολής των αντιπάλων του. Πάνω από 2.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση στη χώρα.

Ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν τις εκτελέσεις όταν αναγγέλθηκαν, τονίζοντας ότι σκοπός τους είναι να «ενσταλάξουν φόβο» στους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους, οι προηγούμενες εκτελέσεις στη χώρα είχαν γίνει στα τέλη των χρόνων του 1980.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δείτε ακόμα...