Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς: 100 μέρες από τη σύλληψη των Ουκρανών κομμουνιστών

Λενινιστική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας της Ουκρανίας, - Μιχαήλ Κονονόβιτς - Αλεξάντερ Κονονόβιτς
Φώτο Αρχείου / Ο Α’ Γραμματέας της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς και ο αδελφός του Αλεξάντερ Κονονόβιτς

Συμπληρώθηκαν 100 μέρες από τη σύλληψη των Ουκρανών κομμουνιστών, Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς (Mikhail και Aleksander Kononovich#FreeKononovich), που κρατούνται από τις αντιδραστικές αρχές του Κιέβου. Σε ορισμένα ξένα site δημοσιεύτηκαν δύο φωτογραφίες, όπου εμφανίζονται τα δύο αδέρφια με χειροπέδες στα χέρια, ενώ στη μια από αυτές φαίνεται και ο δικηγόρος τους, που σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει διοριστεί από τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, οι αρχές του Κιέβου έχουν θέσει ανοιχτά το εξής δίλημμα στα δύο αδέρφια: Είτε αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις κατηγορίες που σας έχουν απευθυνθεί και πηγαίνετε φυλακή για 10 χρόνια, είτε δεν τις αποδέχεστε και παραμένετε στη φυλακή με ποινές ισοβίων.

Οι αρχές έχουν απευθύνει κατηγορίες στη βάση του 1ου και 2ου μέρους του άρθρου 109 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας:

  1. Ενέργειες που διαπράττονται με σκοπό τη βίαιη αλλαγή ή ανατροπή της συνταγματικής τάξης ή κατάληψη της κρατικής εξουσίας, καθώς και συνωμοσία για τη διάπραξη τέτοιων πράξεων, που τιμωρούνται με φυλάκιση από πέντε έως δέκα χρόνια.
  2. Δημόσιες εκκλήσεις για βίαιη αλλαγή ή ανατροπή της συνταγματικής τάξης ή κατάληψη της κρατικής εξουσίας, καθώς και διάδοση υλικού που προωθεί τέτοιες ενέργειες, που τιμωρούνται με περιορισμό της ελευθερίας μέχρι τρία χρόνια ή φυλάκιση για την ίδια περίοδο.

Οι αρχές ασφαλείας απειλούν με ισόβια κάθειρξη εφόσον δεν αποδεχτούν τις παραπάνω κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι δύο νέοι Ουκρανοί κομμουνιστές (λευκορωσικής καταγωγής) στράφηκαν ενάντια στην κρατική υπόσταση της Ουκρανίας, διότι πραγματοποιούσαν στις 7 του κάθε μήνα συγκεντρώσεις ενάντια στις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και κατά του φασισμού κοντά στην πρεσβεία της Λευκορωσίας στο Κίεβο.

Δείτε ακόμα...