Μίκης Θεοδωράκης: «Αναπαύεται» στην πατρογονική γη της Κρήτης

Το μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα στο βιβλίο των συλλυπητηρίων για τον Μίκυ Θεοδωράκη 9/9/2021
Το μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα στο βιβλίο των συλλυπητηρίων για τον Μίκυ Θεοδωράκη 9/9/2021

Στην πατρογονική γη της Κρήτης, πλάι στους γονείς και τον αδελφό του «αναπαύεται» ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Όλες αυτές τις μέρες, ο Μίκης δεν έμεινε ούτε λεπτό μόνος του. Έτσι συνέβη και την Πέμπτη, όταν ο λαός της Κρήτης τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία: Από νωρίς το πρωί που έφτασε το πλοίο στο λιμάνι της Σούδας, μέχρι την ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά.

Την ώρα που η σορός κατευθυνόταν προς το νεκροταφείο, «ράγισαν» και οι πέτρες από το ριζίτικο «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις» και τα δικά του τραγούδια που τραγουδούσε συγκινημένος ο κόσμος. 

Στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, λίγο πριν την έναρξη της εξόδιου ακολουθίας στην εκκλησία του χωριού. 

Την αντιπροσωπεία του Κόμματος υποδέχθηκε ο Σύλλογος Φίλων Μ. Θεοδωράκη και δώρισε μια έκδοση του Δήμου Χανίων με τίτλο «Ο Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη» όπου γράφουν η μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ερατοσθένης Καψωμένος και ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου. 

Στο βιβλίο των συλλυπητηρίων έγραψε ο Δ. Κουτσούμπας το εξής μήνυμα: «Σύντροφε Μίκη, δεν σε αποχαιρετούμε γιατί ζεις και θα ζεις στις καρδιές μας, στα τραγούδια μας, στους καθημερινούς αγώνες μας, για να πάρουν “τα όνειρα εκδίκηση”. Η πολιτική διαθήκη σου θα συντροφεύει τη νέα γενιά, τον λαό μας στον αιώνα τον άπαντα». 

Σε δήλωσή του επισήμανε: «Αποχαιρετάμε τον Μίκη. Βρισκόμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε την τελευταία του επιθυμία. Ήδη η σορός του βρίσκεται στην αγαπημένη του Κρήτη, στη Μητρόπολη. Θα έρθει εδώ σε λίγο, θα ταφεί στα προγονικά του χώματα. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, το τραγούδι. Με τα τραγούδια αυτά που μας έμαθε από μικρά παιδιά και θα που τα συνεχίζουν τα παιδιά μας, θα τα συνεχίσουν τα εγγόνια μας. Θα τα τραγουδάει όλη η Ελλάδα κι όλος ο κόσμος».

Ακολουθεί το video από την κάμερα του portal 902.gr με στιγμιότυπα από το τελευταίο «αντίο» στην Κρήτη 

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...