Μίκης Θεοδωράκης: Στην Κρήτη έφτασε η σορός του

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα στην υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα στην υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη

Τα Χανιά υποδέχονται τον Μίκη Θεοδωράκη, για να ταφεί στην Κρητική γη, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του. Η σορός έφτασε νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Σούδας. 

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο λιμάνι για να τιμήσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Χανιώτες, αλλά και άνθρωποι που ταξίδεψαν από την Αθήνα για να είναι παρόντες στο τελευταίο αντίο. Ο λαός που τόσο αγάπησε και εξύμνησε ο Μίκης δεν τον έχει αφήσει ούτε λεπτό μόνο…

Στο λιμάνι υποδέχθηκε την σορό αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσουμπα. Στην τελετή υποδοχής παρευρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της και μέλος της ΚΕ Σάββα Βασιλειάδη. Επίσης, το «παρών» έδωσε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Η σορός έγινε δεκτή με ένα θερμό χειροκρότημα και με τα καράβια να σφυρίζουν για καλό κατευόδιο. «Αθάνατος» φώναζε συγκινημένος ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να υποδεχθεί τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη στη διαδρομή προς την τελευταία του κατοικία. Στη συνέχεια σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή προς τη δημοτική αγορά. Στη διαδρομή οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας τον χαιρετούσαν και αυτοί με τη σειρά τους. Κόσμος κάθε ηλικίας με ένα λουλούδι στο χέρι είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στη δημοτική αγορά Χανίων περιμένοντας να υποδεχθεί τη σορό.

Μετά την πλατεία της δημοτικής αγοράς, η σορός θα μεταφερθεί πεζή στον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων για λαϊκό προσκύνημα, συνοδεία βρακοφόρων και της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Χανίων.

Στη 1 το μεσημέρι θα μεταφερθεί στο χωριό του Μίκη Θεοδωράκη, τον Γαλατά, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε από την Μητρόπολη Αθηνών προς το λιμάνι του Πειραιά. Υπό τους ήχους τραγουδιών του μεγάλου μουσικοσυνθέτη από την φιλαρμονική ορχήστρα Πειραιά, αλλά και με χειροκροτήματα από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, το αυτοκίνητο με την σορό επιβιβάστηκε σε πλοίο της γραμμής για να φτάσει στην τελευταία κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη.

Το ίδιο κλίμα συγκίνησης επικρατούσε μέσα στο πλοίο, όπου από τα μεγάφωνα ακούγονταν εμβληματικά τραγούδια του Μίκη, του δημιουργού  που έκανε τραγούδι τις αγωνίες, τους πόθους, τα βάσανα και τα οράματα του λαού μας. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...