Μνημόνιο συνεργασίας με ΗΑΕ – Γ. Δελής: Λειτουργεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών

Ο τίτλος του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για «συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας», μπορεί να φαίνεται αθώος και θετικός, προκύπτουν όμως ερωτήματα για το περιεχόμενό του, σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για παράδειγμα, τόνισε, αναφέρεται η συνεργασία σε τομείς γεωργίας, ασφάλειας τροφίμων, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μαθηματικών, Υγείας και άλλων. «Ποιοι μπορεί να είναι οι άλλοι τομείς;», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, σημειώνοντας ότι οι φαινομενικά αθώες θεματικές ενότητες πολύ εύκολα διευρύνονται για να καλύπτουν άλλα αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, έφερε το παράδειγμα του τομέα της ασφάλειας τροφίμων που δεν είναι μακρινός με τον πόλεμο με βιολογικά όπλα, τον χημικό πόλεμο. Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι η συμφωνία εντάσσεται και λειτουργεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων της χώρας μας με τα ΗΑΕ οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτατα, σε επικίνδυνη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στα ΗΑΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι πρόκειται για μία «πετρελαιομοναρχία», χωρίς πολιτικά κόμματα, με διορισμένα πολιτικά πρόσωπα από τους εμίρηδες. «Με αυτό το λίκνο της δημοκρατίας και ελευθερίας κλείνει συμφωνίες η κυβέρνηση στα χνάρια της προηγούμενης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για τα ΗΑΕ, δεν θα ακούσει κανείς περί ελευθερίας και δημοκρατίας και τείχη απέναντι στον αυταρχισμό και απολυταρχισμό, τα επιλεκτικά και υποκριτικά τσιτάτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που απευθύνονται όμως σε άλλους.

Ακόμα, αναφέρθηκε στη στενότατη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με τα ΗΑΕ, με αφορμή τη λειτουργία κέντρου εκπαίδευσης του στρατού των Εμιράτων στο στρατόπεδο Αυλώνα.

Με βάση τα παραπάνω δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...