Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο υπέγραψε στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών

Ν. Δένδιας – Ahmed Aboul Gheit

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στο Κάιρο ο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Το Μνημόνιο προβλέπει την θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των Μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ν. Δένδιας, στη συνάντησή τους βρέθηκαν «στο επίκεντρο οι στενοί δεσμοί Ελλάδας και Αραβικού Kόσμου και η οικοδόμηση στενότερων δεσμών συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση ο Δένδιας δήλωνε ότι η υπογραφή του μνημονίου πέρα από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, «ανοίγει επίσης πόρτες για άλλα διεθνή πλαίσια». «Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου» διαβεβαίωνε για το ρόλο «γέφυρας» που διατίθεται να παίξει η ελληνική αστική τάξη για αραβικά κεφάλαια προς τις ευρωενωσιακές αγορές.

Τόνισε, άλλωστε, ότι «προσπαθούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας γέφυρας φιλίας μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, ενισχύοντας τους διμερείς μας δεσμούς με μεμονωμένα αραβικά κράτη και συνάπτοντας σημαντικές συμφωνίες. Συμφωνίες που ακόμη και πριν από λίγα χρόνια θα φαίνονταν πέρα από τις δυνατότητες της κοινής μας φαντασίας. Χτίζοντας πολυμερείς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προσέγγιση των χωρών της περιοχής. Και με την ενίσχυση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο τουρισμός και οι μεταφορές».

Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα αραβικά κράτη θα μας βοηθήσουν επίσης, την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε τις ευαισθησίες μας στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών φορέων, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικών Κρατών» και φωτογραφίζοντας την Τουρκία, σημείωσε ότι «χώρες στην περιοχή μας, κράτη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μέσω των δράσεών τους, αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Παρεμβαίνουν στρατιωτικά, είτε άμεσα είτε μέσω αντιπροσώπων. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής. Προσπαθώντας να αναζωογονήσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες θαμμένες στην άμμο των περασμένων αιώνων. Και να υπονομεύσουν την τάξη που έχει καθιερωθεί».

Ως «κοινή απάντηση» καλούσε σε «σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων, από αυτές τις χώρες» πρόσθεσε.

Δίνοντας εξάλλου τη βάση του παζαριού από πλευράς της ελληνικής αστικής τάξης για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Θάλασσα, παρέπεμπε στην «πλήρη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Συμπληρώνοντας ότι «καταδικάζουμε έντονα τις πράξεις κρατών που απειλούν ή χρησιμοποιούν βία εναντίον των γειτόνων τους κατά κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ. Τονίζουμε τη σημασία της αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών».

Δείτε ακόμα...