Μνημόνιο Συνεργασίας υπουργείου Άμυνας της Κύπρου με το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Πανεπιστήμιο Πειραιά
Πηγή: Eurokinissi

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε, πρόσφατα, το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου με το Πανεπιστήμιο Πειραιά «σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «το μνημόνιο μεταξύ άλλων αφορά την προώθηση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, τη χρήση νέων τεχνολογιών, την αξιοποίηση της επιστήμης και της έρευνας για την προαγωγή εφαρμογών και την κατάρτιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας δηλώντας: «Επιδίωξή μας είναι η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου να δημιουργήσει ένα δίκτυο με εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς που ασχολούνται με θέματα Άμυνας και Ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων, μέσα από το οποίο θα διαχέεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα η Αμυντική και Εξωτερική Πολιτική της χώρας και μέσω των διεθνών εκπαιδευτικών δράσεων, στο διεθνές περιβάλλον».

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους προωθούν την υλοποίηση προγραμμάτων για την αξιοποίηση των ανακαλύψεων της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών, από τις ένοπλες δυνάμεις ιμπεριαλιστικών χωρών, για το συντονισμό, την εμπλοκή και τη συμμετοχή τους, στους σχεδιασμούς για επεμβάσεις και πολεμικές επιχειρήσεις.

Απέναντι στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλα τα επίπεδα και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων, υπουργείων σε ερευνητικές δραστηριότητες, ένα κρίσιμο δίλημμα καλείται να απαντήσει κάθε επιστήμονας, ερευνητής και φοιτητής.

Ποιο δρόμο θα επιλέξει. Ποια θέση θα πάρει και τι αντιστάσεις θα εκδηλώσει, στα διλλήματα που μπαίνουν καθημερινά στους νέους επιστήμονες σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης και αξιοποίησης της έρευνας και της επιστήμης.

Δεν υπάρχει ταξικά ουδέτερη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της επιστήμης, ως άμεσης παραγωγικής δύναμης ειδικότερα.

Σήμερα, η επιστήμη αξιοποιείται από το κεφάλαιο για την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για την ανακάλυψη και χρήση νέων πολεμικών μηχανών, ενάντια στους λαούς.

Για το σκοπό αυτό σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα μας, αλλά και σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, υλοποιούνται κάθε λογής προγράμματα προσανατολισμένα στις προτεραιότητες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, χρηματοδοτούμενα από ιμπεριαλιστικές χώρες και οργανισμούς.

Το κεφάλαιο διαθέτει πολυπλόκαμους μηχανισμούς που έχουν στόχο να εγκλωβίσουν τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τους φοιτητές στους σκοπούς της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Η έρευνα προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων δεν αποφέρει κέρδη. Ως εκ τούτου δε χρηματοδοτείται, από τις πολυεθνικές και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά ούτε από το αστικό κράτος. Δεν αποφέρει κέρδη, αντίθετα έχουν κόστος οι έρευνες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όπως η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υδάτινοι πόροι κ.α.

Απέναντι στην επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού ο λαός μας, οι νέοι επιστήμονες, οι φοιτητές και οι ερευνητές χρειάζεται να οργανώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Χρειάζεται επίσης να δυναμώσει ο αγώνας για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και να κλείσει η βάση της Σούδας.

Κατερίνα Ζέπου

Δείτε ακόμα...