Μολδαβία: Νέες κατηγορίες για ρωσικό σχέδιο «αποσταθεροποίησης»

Κοινοβούλιο Μολδαβίας στην πρωτεύουσα Κισινάου
Φώτο Αρχείου / Κοινοβούλιο Μολδαβίας στην πρωτεύουσα Κισινάου

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση φουντώνει και σε Μολδαβία και Γεωργία, όπου ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση διαδηλώσεων για αποσταθεροποίηση και ανατροπή των κυβερνήσεων.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλείται έγγραφο που αποκαλύπτει «μυστικό σχέδιο» της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, «για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας σε βάθος δεκαετίας και την ένταξή της στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας».

Στο σχέδιο – με στόχο να αποτραπεί η «πορεία» της σημερινής κυβέρνησης της Μολδαβίας προς τη Δύση, με αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ – καθορίζονται διάφοροι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι και διάφορα μέσα. Από την υποστήριξη φιλορωσικών ομάδων και αξιοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μέχρι την απειλή της διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου και το εμπόδισμα των προσπαθειών της Μολδαβίας να αποκτήσει επιρροή στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Το έγγραφο ελήφθη και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια κοινοπραξία δυτικών ΜΜΕ (VSquare και Frontstory, RISE Moldova, Expressen στη Σουηδία, Dossier Center for Investigative Journalism κ.ά.).

Το CNN αναφέρει ότι είδε το πλήρες έγγραφο, το οποίο φαίνεται να συντάχθηκε το 2021 από τη Διεύθυνση Διασυνοριακής Συνεργασίας του FSB, με τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Μεταξύ των άμεσων στόχων είναι η «στήριξη των πολιτικών δυνάμεων της Μολδαβίας που υποστηρίζουν εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία» και «η εξουδετέρωση των πρωτοβουλιών της Μολδαβίας με στόχο την εξάλειψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία».

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι περιλαμβάνουν «αντίθεση στην επεκτατική πολιτική της Ρουμανίας στη Μολδαβία» και «αντίθεση στη συνεργασία μεταξύ Μολδαβίας και ΝΑΤΟ».

Το έγγραφο της FSB καθορίζει μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η «δημιουργία σταθερών φιλορωσικών ομάδων επιρροής στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Μολδαβίας» και «η διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Δεν αποκλείω να πρόκειται για άλλο ένα ψέμα».

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Υπερδνειστερία. Την περασμένη βδομάδα οι φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων, την οποία είχε σχεδιάσει η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...