Μολδαβία: Ζητά από την ΕΕ ενίσχυση στην Άμυνα και κυβερνοασφάλεια

Η Πρόεδρος Μάια Σάντου και ο πρωθυπουργός Ντόριν Ρετσεάν

Σκληραίνει μέρα με τη μέρα η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στη Μολδαβία, που αποτελεί σημαντικό «κρίκο» στον ανταγωνισμό για τον συσχετισμό δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη.

Στο εσωτερικό της χώρας συγκρούονται οι λεγόμενες «φιλοδυτικές» και «φιλορωσικές» δυνάμεις ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, και μετά από έναν χρόνο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η πρωθυπουργός Ν. Γκαβριλίτα παραιτήθηκε και διορίστηκε πρωθυπουργός ο σύμβουλος ασφαλείας της προέδρου, ο Ντορίν Ρετσάν.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, η οποία έχει υπερασπιστεί την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και κατηγορεί σταθερά τη Μόσχα για υποκίνηση αστάθειας, συμμετείχε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου επαναφέροντας τις καταγγελίες πως η Ρωσία σχεδιάζει «πραξικόπημα» για την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν πολλαπλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, συναγερμοί για βόμβες, όλα με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τη Μολδαβία και να φέρουν μια φιλορωσική κυβέρνηση», είπε. Η Σάντου ζήτησε πρόσθετη αεράμυνα, αλλά και βοήθεια για να πειστούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να σταματήσουν τη διάδοση της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Από την πλευρά της και η υπουργός Εσωτερικών της Μολδαβίας, Άνα Ρεβένκο, δήλωσε ότι το σχέδιο πραξικοπήματος που αποκαλύφθηκε ήταν απλώς το τελευταίο σε μια πολυετή εκστρατεία αποσταθεροποίησης από το Κρεμλίνο. Ζήτησε βοήθεια από τους «συμμάχους» στην ΕΕ για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, της Άμυνας και των δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας της Μολδαβίας. Επίσης περιέγραψε τις προσπάθειες να πειστούν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης.

Η Ρεβένκο αναφέρθηκε σε μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διοργάνωσε ο Μολδαβός επιχειρηματίας, Ιλαν Σορ, ο οποίος καταδικάστηκε για απάτη το 2019 και τώρα ζει στο Ισραήλ. Δικαστήριο της Μολδαβίας τον έκρινε ένοχο για την οργάνωση κλοπής 1 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες της χώρας και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αυτόν και άλλους οκτώ Μολδαβούς επιχειρηματίες πέρυσι, ισχυριζόμενες ότι είχε συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές για να υπονομεύσει τη δημοκρατία της Μολδαβίας επί χρόνια.

Οι ολιγάρχες που κατηγορούνται ότι συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας θα πρέπει να αποτελέσουν στόχο κυρώσεων της ΕΕ, ισχυρίστηκε και ο Εσθονός ΥΠΕΞ, Ούρμας Ραϊνσαλού.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κάλεσε την περασμένη βδομάδα τις αρχές του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας, να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή αυτή όπου εκτός από φιλορώσους πολιτοφύλακες, έχουν αναπτυχθεί και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο ΥΠΕΞ του θύλακα της Υπερδνειστερίας κατηγόρησε την ηγεσία της Μολδαβίας ότι δεν ενδιαφέρεται για διάλογο και πως καταστρέφει τις διαπραγματευτικές «πλατφόρμες» μεταξύ των δυο πλευρών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...