Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ: Η Ρωσία μπορεί να εξάγει 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από την 1η Αυγούστου

ΟΗΕ-Σημαία

Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών για εξαγωγή μέσω του λιμανιού του Novorossiysk από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις συγκρούσεις και την επισιτιστική ασφάλεια χτες Πέμπτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με τον Nebenzya, η Ρωσία «συνεχίζει να παραμένει υπεύθυνος προμηθευτής τροφίμων και ενέργειας».

«Φέτος, αναμένουμε υψηλή συγκομιδή σιταριού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών για εξαγωγή από το λιμάνι του Novorossiysk από την 1η Αυγούστου και μέχρι το τέλος του έτους. Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε και για άλλα προϊόντα, δεδομένου ότι, μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, οι πιθανές εξαγωγές λιπασμάτων θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 22 εκατομμύρια τόνους. Αλλά, εάν δεν έχετε πρόθεση να αποσύρετε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν με δική σας πρωτοβουλία, τότε τα φτωχότερα κράτη και περιοχές θα υποφέρουν εξαιτίας των ανεύθυνων γεωπολιτικών παιχνιδιών σας» υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους δυτικών κρατών.

Σύμφωνα με τον Nebenzya, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι απόπειρες για μετατόπιση της ευθύνης για την επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης στον κόσμο στη Ρωσία «δεν είναι απλώς παράλογες, είναι ιεροσυλία».

Ο Nebenzya είπε ότι οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια έχουν μπλοκαριστεί λόγω ενεργειών της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας.

«Εσείς ισχυρίζεστε ότι εμποδίζουμε τη δυνατότητα εξαγωγής γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία δια θαλάσσης. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Ουκρανία, όχι η Ρωσία, συνεχίζει να μπλοκάρει 75 ξένα πλοία από 17 κράτη στα λιμάνια Νικολάγιεφ, Χερσώνα, Τσερνομόρσκ, Μαριούπολη, Οτσάκοφ, Οδησσό και Γιούζνι και ήταν η Ουκρανία που σταμάτησε τις εξαγωγές δια θαλάσσης. Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για εξαγωγή σιτηρών; Και ανεξάρτητα από το τι λέτε εδώ σήμερα, μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση, κύριοι», είπε ο Nebenzya.

Και κατέληξε:

«Γεννιέται ένα λογικό ερώτημα: πού πάνε αυτές οι αποστολές ουκρανικών σιτηρών; Τι σχέση έχουν με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο; Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα σιτηρά δεν πηγαίνουν για να βοηθήσουν τον λιμοκτονούντα παγκόσμιο Νότο, αλλά φορτώνονται στις αποθήκες σιτηρών των ευρωπαϊκών κρατών. Όπως καταλαβαίνουμε, έτσι πληρώνει η Ουκρανία για τα όπλα που αποστέλλονται από τη Δύση».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...