Μόνο ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας Ισραήλ – HAE, στον Λευκό Οίκο

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο θα είναι ο μόνος διπλωματικός ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ που θα παραστεί αύριο Τρίτη στην τελετή υπογραφής στην Ουάσινγκτον της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, γνωστοποίησε χθες Κυριακή ο εκπρόσωπός του.

«Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως ο μόνος υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο θα παραστεί… την Τρίτη στην τελετή υπογραφής στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Μάτε Πακζολάι στο ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ- Εμιράτων, υπεγράφη στις 13 Αυγούστου με την σφραγίδα των ΗΠΑ. Ηταν η πρώτη που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και μιας αραβικής χώρας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα ΗΑΕ είναι η τρίτη αραβική χώρα που αποκτά διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Με άλλες αραβικές -μουσουλμανικές χώρες να διαφωνούν. Στην διαφωνία αυτή, καταγράφεται η έντονη διαμαρτυρία των Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντάς τες, ως προδοσία.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα ΗΑΕ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, το οποίο ανέστειλε την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Η συμφωνία, ενισχύει το μέτωπο ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία-το Ιράν, την οποία τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν ως την κύρια απειλή στη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντά τους. Το Ιράν, μαζί με τη Ρωσία και Κίνα, αποτελούν βασικό αντίπαλο άλλων ιμπεριαλιστών όπως ΗΠΑ,ΕΕ, οι οποίοι θέλουν να ελέγχουν την περιοχή για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματά τους. Μια γεωστρατηγική περιοχή η οποία, είναι δίπλα στη Ρωσία και Κίνα, και δυνάμει βοηθά και στην στρατιωτική πίεση των ΗΠΑ ενάντιά τους.

Ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα πριν τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε τη συμφωνία τον περασμένο μήνα. Την Παρασκευή, ανέφερε ότι το Μπαχρέιν ακολουθώντας τα ΗΑΕ αποδέχτηκε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρέτισαν αυτές τις συμφωνίες, όπως και η Κομισιόν η οποία τόνισε οτι συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα, εναρμονιζόμενοι με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, στα οποία και αυτοί διεκδικούν μερίδια αγορών και αναβάθμιση της γεωστρατηγικής τους θέσης εκεί.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου η αντι-μεταναστευτική ρητορική, και οι παρεμβάσεις του στο δικαστικό σώμα και στον ακαδημαϊκό χώρο προκαλούν τις ‘επικρίσεις’ των Βρυξελλών, ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, παρακάμπτοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εμπόριο ανάμεσα σε ΕΕ-ΗΠΑ.

«Από τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος προετοίμασε την ατζέντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής…αποδεικνύει ότι αυτό είναι το καλύτερο ειρηνευτικό σχέδιο μέχρι στιγμής και υπόσχεται να φέρει επιτέλους την ειρήνη στη Μέση Ανατολή…«Επομένως ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίζει ευγνωμοσύνη»,είπε, επαινώντας τους ηγέτες του Ισραήλ, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, σύμφωνα με δήλωση του Σιγιάρτο, το Σάββατο ο στο Facebook.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον γαμπρό και σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...