«Μοντέλο Πρεσπών» και για το Αιγαίο εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ!

Νίκος Φίλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης Τσίπρα / Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022
Φώτο αρχείου / Νίκος Φίλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης Τσίπρα (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

Μια Συμφωνία Πρεσπών για το Αιγαίο ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Ν. Φίλης, σε συνέντευξή του, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση του κόμματός του σε ευρωατλαντικές διευθετήσεις στα μέτρα ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την περιοχή, που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του για προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία, ο Ν. Φίλης ανέφερε ότι «ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που υπάρχει και το κουβεντιάζουμε στον δημόσιο διάλογο, είναι αυτό των εθνικών θεμάτων. Ακούω, διαβάζω για τον κύριο Δένδια, πως δημιουργείται μια δυνατότητα απομάκρυνσης από την ένταση με τους Τούρκους και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Βοήθησαν οι σεισμοί, το κλίμα στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία για μια στάση αλληλέγγυα και ανθρωπιστική. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στην πολιτική. Ομως, θα ήθελα να πω ότι δεν αρκούν τα ανθρωπιστικά λόγια για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Πρέπει να έχεις και πολιτική συγκεκριμένη. Γι’ αυτό πιστεύω πως πρέπει να χαραχτεί μια καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών… Μια συνεννόηση που θα καταλήξει στο δικαστήριο της Χάγης».

Στη συνέχεια, όταν ο Ν. Φίλης ρωτήθηκε για τα θέματα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία στο Αιγαίο, σε σχέση με αυτά που υπήρχαν με τα Σκόπια, απάντησε: «Με την Τουρκία έχουμε ζήτημα στο Αιγαίο, στον προσδιορισμό των θαλασσίων χώρων. Αφού δεν υπάρχει συνεννόηση μέσα απ’ τον διάλογο τόσων χρόνων, πρέπει να πάει στη Χάγη».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε αυτή η διευθέτηση να καταλήξει και σε συνεκμετάλλευση, αρκέστηκε να δηλώσει πως… «δεν το ξέρω αυτό»!

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...