Μόσχα: “Εκκολαπτήριο” αντιρωσικής και αντικινεζικής “υστερίας” η G7

Η έδρα της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Η έδρα της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο, Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε σήμερα τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντάς την “πολιτικοποιημένη” εκδήλωση η οποία καλλιέργησε αντιρωσικές και αντικινεζικές δηλώσεις και κατηγόρησε το φόρουμ ότι υπονόμευσε την παγκόσμια σταθερότητα.

Η Μόσχα έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των ηγετών των πλουσιότερων δημοκρατιών στον κόσμο ότι δεν θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία σε μια προειδοποίηση προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει το Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι το οποίο διαψεύδεται από το Κίεβο.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η G7 επιδεινώθηκε “με μη αναστρέψιμο τρόπο” και ότι το φόρουμ έγινε “ένα εκκολαπτήριο, όπου υπό την ηγεσία των Αγγλοσαξώνων, προετοιμάζονται καταστροφικές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα”. Η ανακοίνωση κατηγορεί την G7 ότι υποδαύλισε αντιρωσική και αντικινεζική “υστερία”.

Η Ρωσία υπήρξε μέλος της Ομάδας των 7 περισσότερο βιομηχανοποιημένων δημοκρατιών, που παλαιότερα ήταν γνωστή ως G8, μέχρι που εξαιρέθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο κατηγορεί την G7 ότι “φλερτάρει” με μη δυτικές χώρες σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των δεσμών τους με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Επιπλέον, η Μόσχα δηλώνει την πεποίθηση ότι το φόρουμ υπήρξε ανίκανο να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...