Μόσχα και Μινσκ υπέγραψαν τα έγγραφα για την ανάπτυξη πυρηνικών στη Λευκορωσία

Russian Defense Minister Sergei Shoigu, left, and Belarusian Defense Minister Viktor Khrenin exchange documents during a meeting after a session of the Council of Defense Ministers of the Collective Security Treaty Organization (CSTO) in Minsk, Belarus, Thursday, May 25, 2023. (Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία και τους συμμάχους της οξύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς στο «παιχνίδι» μπαίνουν πλέον ανοιχτά και τα πυρηνικά όπλα. 

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της ΛευκορωσίαςΣεργκέι Σόιγκου και Βίκτορ Κρένιν αντίστοιχα, υπέγραψαν σήμερα στο Μινσκ έγγραφα που καθορίζουν τις διαδικασίες αποθήκευσης ρωσικών πυρηνικών όπλων σε ειδική εγκατάσταση στο λευκορωσικό έδαφος, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, όπως μεταδίδει το TASS.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράφηκαν έγγραφα που καθορίζουν τη διαδικασία διατήρησης ρωσικών μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων σε ειδική εγκατάσταση αποθήκευσης στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου.

Τα μέτρα που έλαβαν η Ρωσία και η Λευκορωσία «συμμορφώνονται με όλες τις υπάρχουσες διεθνείς νομικές υποχρεώσεις», τόνισε ο Σόιγκου.

Οι υπουργοί Άμυνας συζήτησαν την τρέχουσα στρατιωτική και πολιτική κατάσταση και θέματα στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Στις 25 Μάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι, κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, η Μόσχα θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία, παρόμοια με αυτά που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και καιρό στο έδαφος των συμμάχων τους. Όπως ανέφερε ο Ρώσος ηγέτης, η κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων για τακτικά πυρηνικά όπλα θα ολοκληρωθεί στη Λευκορωσία έως την 1η Ιούλη.

Η Μόσχα έχει ήδη παράσχει στο Μινσκ τακτικά πυραυλικά συστήματα «Iskander» ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και βοήθησε το Μινσκ να επανεξοπλίσει τα στρατιωτικά του αεροσκάφη για να φέρουν εξειδικευμένα όπλα. Επίσης, πληρώματα πυραύλων και πιλότοι της Λευκορωσίας έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία.

Η Μόσχα θα διατηρήσει τον έλεγχο των όπλων αυτών και θα είναι εκείνη που θα αποφασίζει για τη χρήση τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με το TASS.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία, οι οποίες είναι στενές σύμμαχοι στη σύγκρουση που διεξάγεται στην Ουκρανία, είχαν συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να αναπτυχθεί στη Λευκορωσία μέρος του τακτικού πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας.

Εξάλλου ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Σοϊγκού δήλωσε πως η Δύση διεξάγει έναν «ακήρυκτο πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...