Μόσχα και Πεκίνο συζητούν την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας Ρωσίας – Κριμαίας σύμφωνα με την Washington Post

Κριμαία Γέφυρα στενό Κερτς
H γέφυρα στο Στενό του Κερτς, στην Κριμαία / Πηγή φώτο: wikipedia

Ρώσοι και Κινέζοι επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών τους που έχουν σχέση με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, στα τέλη Οκτωβρίου συζήτησαν σε μυστική συνάντηση τα σχέδια κατασκευής υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με το έδαφος της Ρωσίας, γράφει η εφημερίδα «The Washington Post» επικαλούμενη στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι συζητήσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της γέφυρας της Κριμαίας (γέφυρα του Κερτς), η οποία δύο φορές τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από ουκρανικές επιθέσεις, αλλά και την σπουδαιότητα που έχει για τη ρωσική κυβέρνηση η συγκοινωνιακή σύνδεση με την Κριμαία, καθώς και την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, επισημαίνουν ότι η σήραγγα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο από κατασκευαστικής άποψης ακόμη και σε ειρηνική περίοδο, ενώ σε περίοδο πολέμου ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής που βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου ποτέ δεν έχει κατασκευασθεί.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η συμμετοχή στο έργο εγκυμονεί κινδύνους και για την Κίνα επειδή οι εργαζόμενες στην Κριμαία εταιρείες εμπίπτουν στις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πεκίνο επίσημα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με την «The Washington Post» οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες «υπέκλεψαν αλληλογραφία» που επιβεβαιώνει ότι μια σειρά από κινεζικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το έργο. Πρόκειται ιδιαίτερα για την κινεζική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών CRCC. Αναφέρει επίσης ότι στη Σεβαστούπολη δημιουργήθηκε ένας ρωσοκινεζικός όμιλος που ασχολείται με το εν λόγω έργο. Ο επικεφαλής του ομίλου, ο επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Καλιούζνι, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με δημοσιογράφο «εχθρικού μέσου ενημέρωσης». Αναφέρει επίσης ότι σε επιστολή με αποδέκτη τον Γκεόργκι Μουράτοφ, που εκπροσωπεί τη ρωσική κυβέρνηση στην Κριμαία, ο Καλιούζνι έγραψε ότι η CRCC είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή της σήραγγας ως γενικός εργολάβος. Η κινεζική εταιρεία δεν σχολίασε το θέμα.

Οι επίσημες αρχές της Μόσχας και του Πεκίνου όπως επίσης και το Κίεβο δεν σχολίασαν το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...