Μόσχα: «Προειδοποιήσεις» και απειλές με το πυρηνικό οπλοστάσιό της

Ρωσικό Ναυτικό "Πρίγκιπας Βλαδίμηρος" - Στρατηγικό Πυρινοκίνητο Υποβρύχιο 4ης γενιάς
Ρωσικό Ναυτικό “Πρίγκιπας Βλαδίμηρος” – Στρατηγικό Πυρινοκίνητο Υποβρύχιο 4ης γενιάς / Πηγή: Russian Navy

Η Μόσχα επαναφέρει με διάφορες ευκαιρίες «προειδοποιήσεις» και απειλές, επικαλούμενη το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Οι προσπάθειες να δημιουργηθούν δικαστήρια για τη λεγόμενη διερεύνηση των δράσεων της Μόσχας «δεν είναι μόνο νομικά άκυρες», ανέφερε σε διαδικτυακή του ανάρτηση ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ, αλλά «η ιδέα να τιμωρείται η χώρα που έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως είναι παράλογη. Και αυτό δημιουργεί ενδεχομένως μια απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας». Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σύρουν τη Ρωσία ενώπιον διεθνών δικαστηρίων παρότι η Ουάσιγκτον δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τους πολέμους που διεξήγαγε σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αλ. Ζάιτσεφ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η προσχώρησή τους θα είναι «ένα παραπέρα βήμα για την κλιμάκωση των πολιτικών και στρατιωτικών εντάσεων στην Ευρώπη» και ενδέχεται «να επιδεινώσει την κατάσταση στις περιοχές της Βαλτικής και της Αρκτικής». Σχολίασε επίσης ότι οι δύο χώρες θα είναι υποχρεωμένες «να ακολουθούν τις ντιρεκτίβες από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ή – για να είμαι ακριβής – από την Ουάσιγκτον».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη προσωρινής εκτόνωσης, πάντως, η Νορβηγία συμφώνησε τελικά να άρει την απαγόρευση και να επιτρέψει τη διέλευση ρωσικών αποστολών τροφίμων προς ρωσικούς οικισμούς στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική. Εκπρόσωπος του νορβηγικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η απόφαση ήταν «αποτέλεσμα διαλόγου με τη ρωσική πλευρά».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...