Μουντιάλ 2022 – Κατάρ: Εκατόμβες νεκρών στα έργα υποδομής

Κέρδος η μοναδική σχεδόν παράμετρος που παίζει ρόλο στις αποφάσεις της ΦΙΦΑ της ΟΥΕΦΑ και των άλλων διεθνών ομοσπονδιών σχεδόν σε όλα τα αθλήματα. Το κέρδος ήταν η αιτία που βάρυνε στην επιλογή της ΦΙΦΑ ώστε να διεξαχθεί το Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2022 στο ΚΑΤΑΡ. Σε συνθήκες δύσκολες για να μπορέσουν οι αθλητές να παρουσιάσουν ωραίο θέαμα.

Και μπορεί για κάθε φίλαθλο που αγαπάει το ποδόσφαιρο η ανάθεση μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος να ήταν μια απαράδεκτη απόφαση, όμως από τότε έχουν συμβεί γεγονότα που προκαλούν οργή σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Όπως μας ενημερώνει ο Guardian με δημοσίευμα του περισσότεροι από 6500 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους δουλεύοντας στην κατασκευή των σταδίων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του μουντιάλ.

Οι περισσότεροι από τους εργάτες προέρχονται από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά κύριο λόγο και αναγκάζονται να δουλεύουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς κάτω από απάνθρωπες συνθήκες χωρίς να λαμβάνεται σύμφωνα με το δημοσίευμα κανένα μέτρο προστασίας. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και οι κακές κλιματολογικές συνθήκες είναι αυτές που συνεισφέρουν τα μέγιστα στο συντελούμενο έγκλημα.

Η παγκόσμια κατακραυγή έχει αναγκάσει την ΦΙΦΑ να ζητάει καλύτερες συνθήκες και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα. Οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί σε όλο τον κόσμο ζητώντας από το Κατάρ να λάβει μέτρα για την ασφάλεια στα εργοτάξια. Αντί για μέτρα και απαντήσεις οι διοργανωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν την κατάσταση αυτή. Το δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας μιλάει για μέσο όρο 16 θανάτων ανά εβδομάδα. Ο σάπιος καπιταλισμός ετοιμάζεται ακόμη μια φορά να μετρήσει τα κέρδη του, τα βουτηγμένα στο αίμα φτωχών και εξαθλιωμένων εργατών.

Δείτε ακόμα...