Μοζαμβίκη: Το «Ισλαμικό Κράτος» κατέλαβε πόλη κοντά σε εγκαταστάσεις εξόρυξης της γαλλικής Total

Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ

Η Πάλμα, ένα μικρό λιμάνι στη βόρεια Μοζαμβίκη, που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών έπειτα από μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», έχει μετατραπεί σε πόλη – φάντασμα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φεύγουν, με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους.

Το «Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσε ότι ελέγχει την πόλη που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από ένα τεράστιο έργο εξόρυξης φυσικού αερίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, της γαλλικής εταιρείας Total.

Σε ανακοίνωσή του σε μια προπαγανδιστική ιστοσελίδα το «ΙΚ» ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «στρατόπεδα» και κυβερνητικά κτίρια και ότι σκοτώθηκαν «δεκάδες στρατιώτες» αλλά και «χριστιανοί, μεταξύ των οποίων και πολίτες σταυροφορικών κρατών».

Η αιφνιδιαστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης έγινε από εκατοντάδες τζιχαντιστές που αποκαλούνται «Σαμπάμπ» και φέρεται να συνδέονται όχι με την ομώνυμη οργάνωση ισλαμιστών στη Σομαλία αλλά με το «Ισλαμικό Κράτος». Ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία της πόλης των 75.000 κατοίκων. Σύμφωνα με πολλές πηγές, εν μέρει φαίνεται ότι υποκινήθηκε από την άφιξη ενός πλοίου που μετέφερε τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση άρχισε αμέσως μετά τον κατάπλου του πλοίου αυτού, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι έχουν πλέον καταφύγει σε ασφαλή περιοχή.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, το φορτίο του πλοίου προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων της πόλης, όμως ένα μέρος του θα πήγαινε και για να τραφούν οι εκτοπισμένοι, άνθρωποι που είχαν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα στην Πάλμα, αφού έφυγαν από τα χωριά τους για να γλιτώσουν από τη βία των τζιχαντιστών.

Εκτιμάται ότι 6.000-10.000 άνθρωποι βρίσκονταν κοντά ή μέσα στις εγκαταστάσεις της Total, σύμφωνα με μια πηγή που μετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης. Έφταναν κατά κύματα, χτυπούσαν τις πόρτες αυτής της καλά φρουρούμενης εγκατάστασης, έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων, που θύμιζε «πολιορκημένο φρούριο», ανέφερε ένας Γάλλος ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

Η δράση των τζιχαντιστών «Σαμπάμπ» διόλου τυχαία γίνεται στην βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγάδου που μολονότι είναι από τις πιο πλούσιες σε ορυκτό πλούτο περιφέρειες της βόρειας Μοζαμβίκης, ο λαός της μαστίζεται από μεγάλη φτώχεια. Πέρα από την επένδυση 20 δισ. δολαρίων που έχει η Total στην Πάλμα, στην περιοχή έχει κλείσει συμφωνία για επενδύσεις 30 δισ. και η αμερικανική Εxxon Mobil, η οποία ωστόσο έχει παγώσει την επένδυση λόγω του ρευστού κλίματος και της αβεβαιότητας που προκαλεί η δράση ντόπιων ισλαμιστών.

Η Total, που ήλπιζε ότι θα ξανάρχιζε σύντομα τις εργασίες κατασκευής αυτού του έργου (ο αρχικός στόχος ήταν να καταστεί λειτουργικό μέχρι το 2024), ανακοίνωσε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τις διακόπτει. Το Σαββατοκύριακο ένα φεριμπότ μετέφερε 1.400 εργαζόμενους και πολίτες στην Πέμπτη, την πρωτεύουσα της φτωχικής, μουσουλμανικής επαρχίας Κάμπο Ντελγκάντο, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Ο στρατός της Μοζαμβίκης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι από την επίθεση στην Πάλμα σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι. Τουλάχιστον 100 παραμένουν αγνοούμενοι. Από την Παρασκευή έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου δέκα φορτηγών, που ήταν γεμάτα με πολίτες οι οποίοι είχαν καταφύγει σε ένα ξενοδοχείο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Φιλίπε Νιούσι, που τον Ιανουάριο του 2017 είχε υποδεχθεί τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο συνέχισης προώθησης των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων στην ανατολική Αφρική, ισχυρίζεται πως έχει ξεκινήσει επιχείρηση αντιμετώπισης των τζιχαντιστών. Ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να έχει ως τώρα αποτέλεσμα, παρότι ο πρόεδρος Νιούσι φέρεται πως έχει ζητήσει την βοήθεια από ξένες οργανώσεις μισθοφόρων και ο στρατός της Μοζαμβίκης εκπαιδεύεται, υπό τίθεται, από ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...