Μοζαμβίκη: Πολύνεκρες μάχες στον βορρά

Μισθοφόροι της WAGNER GROUP - Ιδιωτικός Στρατός που εκτελεί συμβόλαια και για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εδώ στην Μοζαμβίκη
Φώτο Αρχείου / Μισθοφόροι της WAGNER GROUP – Ιδιωτικός Στρατός που εκτελεί συμβόλαια και για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εδώ στην Μοζαμβίκη / Πηγή: TWITTER

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι 156 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχες με «τρομοκράτες» στη βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, κοντά στην πόλη Πάλμα.

Δεκάδες άλλοι εξτρεμιστές αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ) αποφάσισε να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στη χώρα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Τουλάχιστον 50.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν σημειώθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση στην παραθαλάσσια πόλη Πάλμα, την 24η Μαρτίου. Την ευθύνη για την έφοδο αυτή, στην οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, ανέλαβε αργότερα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο γαλλικός κολοσσός της ενέργειας Total έχει αναλάβει στη συγκεκριμένη περιοχή έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τζιχαντιστές διαπράττουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις και ωμότητες στη βόρεια Μοζαμβίκη από το 2017. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από 530.000 ως 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί έκτοτε.

Η πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα χώρα, αλλά με έναν φτωχό λαό καθώς ένα εκατομμύριο πολίτες διατρέχουν πλέον κίνδυνο να πεθάνουν από πείνα, ευνοεί τη δράση των ισλαμιστών, μετατράπηκε σε εστία κρίσης με τουλάχιστον 2.800 νεκρούς. σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...