Μπαγκλαντές: Κυβερνητική μετάβαση με γεωπολιτικές προεκτάσεις

Με την παραίτηση και διαφυγή της πρωθυπουργού, Σέιχ Χασίνα, καθώς και την επιστροφή του νομπελίστα και αποδεχτού από τις ΗΠΑ, Μουχάμαντ Γιουνούς, επισφραγίστηκαν οι πολύνεκρες ταραχές στο Μπανγκλαντές, στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – Βρετανίας με την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Την Πέμπτη, ο Γιουνούς επέστρεψε στην Ντάκα για να αναλάβει την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει το Μπανγκλαντές σε εκλογές, έπειτα από περίπου έναν μήνα διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση της πρωθυπουργού και επεισοδίων μεταξύ αντικυβερνητικών και μελών της κυβέρνησης, με τουλάχιστον 560 νεκρούς και πολλούς συλληφθέντες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Prothom Alo».

Στις διαδηλώσεις πρωτοστάτησαν οργανώσεις φοιτητών και «νέων», οι οποίες και πρότειναν τον Γιουνούς ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο στρατός τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής αλλαγής και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μπήκε επικεφαλής μιας διαδικασίας σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης.

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισαν οι ΗΠΑ και μάλιστα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σχολίασε τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην κρίση και στη μετάβαση στο Μπανγκλαντές, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο στρατός αντιστάθηκε στην πίεση να καταστείλει» τις διαδηλώσεις, σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε σε προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, δήλωσε βέβαιος ότι ο Γιουνούς «θα φέρει εις πέρας μια δημοκρατική διαδικασία σε όφελος του πληθυσμού», ενώ το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε αντίστοιχα την πεποίθηση ότι «η προσωρινή κυβέρνηση θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην εδραίωση μακροπρόθεσμης ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας».

Στο μεταξύ, πτώματα μελών του πρώην κυβερνώντος κόμματος Awami League, της Χασίνα, ανακαλύφθηκαν σε πολλές πόλεις του Μπανγκλαντές, μετέδωσε η «Dhaka Tribune». 232 θάνατοι διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών σημειώθηκαν τις τρεις μέρες μετά τη διαφυγή της Χασίνα στην Ινδία και περίπου 328 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις το διάστημα 16 Ιούλη – 4 Αυγούστου, μετέδωσε το «Prothom Alo».

Ομοιότητες με «χρωματιστή επανάσταση»

Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει έμμεσα η Ινδία και η Ρωσία. Το Μπανγκλαντές υπό την Χασίνα ήταν ο πιο αξιόπιστος «σύμμαχος» της Ινδίας στην περιοχή.

Τα γεγονότα στο Μπανγκλαντές έχουν ομοιότητες με «χρωματιστές επαναστάσεις» σε διάφορες χώρες και υποδηλώνουν την ενίσχυση της αγγλοαμερικανικής παρουσίας στη στρατηγική περιοχή του Κόλπου της Βεγγάλης απέναντι σε Ινδία, Ρωσία, Κίνα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρώην διπλωμάτης και ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας Μελκουλανγκάρα Μπαντρακούμαρ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Το Μπανγκλαντές γίνεται κρίσιμος γεωπολιτικός παίκτης της περιοχής μετά την αποτυχία της πρόσφατης έγχρωμης επανάστασης στην Ταϊλάνδη, το αδιέξοδο στη Μιανμάρ, την άρνηση της Ινδίας να είναι φιλοδυτικός σύμμαχος και φυσικά την εδραίωση της Κίνας σε Σρι Λάνκα και Μιανμάρ», δηλώνει ο Ινδός διπλωμάτης.

«Με φόντο την ιστορική στιγμή της ασταθούς παγκόσμιας τάξης» η αλλαγή καθεστώτος στο Πακιστάν το 2022 και τώρα στο Μπανγκλαντές πρέπει να ιδωθεί «υπό αυτό το πρίσμα».

Ο «μικροπιστωτής» τραπεζίτης

Ο Γιουνούς, γνωστός ως ο «μικροπιστωτής τραπεζίτης», και η τράπεζά του (Grameen Bank) βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006, με το σκεπτικό ότι παρείχαν σε εκατομμύρια φτωχούς αγρότες μικρά δάνεια, κάτω των 100 δολαρίων, ενώ στις ΗΠΑ ο Γιουνούς έχει ιδρύσει το «μη κερδοσκοπικό» χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Grameen America.

Δεν είναι λίγες, βέβαια, οι καταγγελίες ότι οι μικροδανειστές χρεώνουν υπερβολικά υψηλά επιτόκια στους φτωχούς αγρότες, με τον Γιουνούς να απαντάει ότι τα επιτόκια είναι «πολύ χαμηλότερα» από τα επιτόκια των τραπεζών.

Στο Μπανγκλαντές βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά δικαστικών διώξεων για κατηγορίες που τις χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες», ενώ έχει καταδικαστεί για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου και για υπεξαίρεση 252,2 εκατ. τάκα από το ταμείο πρόνοιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών, που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...