Μπαγκλαντές: Πάνω από 1.400 πρόσφυγες στάλθηκαν σε απομακρυσμένο νησί

Πυρκαγιά σε προσφυγική δομή στο Μπανγκλαντές
Πυρκαγιά σε προσφυγική δομή στο Μπανγκλαντές

Περισσότεροι από 1.400 Μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια έπλευσαν για ένα απομακρυσμένο νησί στον κόλπο της Βεγγάλης το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος του ναυτικού του Μπαγκλαντές, παρά την αντίθεση ομάδων δικαιωμάτων που ανησυχούν για την ευπάθεια του τόπου σε καταιγίδες και πλημμύρες.

Συγκεντρώνουν τουλάχιστον 6.700 πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη γειτονική Μιανμάρ που έστειλε το Μπαγκλαντές στο νησί Bhasan Char από τις αρχές Δεκεμβρίου, από συνοριακά στρατόπεδα όπου ένα εκατομμύριο ζουν σε καλύβες.

Πέντε πλοία έφυγαν με τους Ροχίνγκια και τα υπάρχοντά τους μετά τη μεταφορά τους από τα στρατόπεδα στην κοντινή λιμενική πόλη του Τσιταγκόνγκ, είπε.

Το Μπαγκλαντές μετέφερε την Παρασκευή 1.776 Ροχίνγκια στο νησί, το οποίο εμφανίστηκε από τη θάλασσα μόλις πριν από δύο δεκαετίες και απέχει αρκετές ώρες από το νότιο λιμάνι.

Οι Ροχίνγκια δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το νησί χωρίς κυβερνητική άδεια.

Το Μπαγκλαντές λέει ότι η μετεγκατάσταση είναι εθελοντική, αλλά μερικές από τις πρώτες ομάδες προσφύγων, που μετακινήθηκαν τον Δεκέμβριο, μίλησαν για εξαναγκασμό. Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι ο υπερπληθυσμός σε στρατόπεδα στην περιοχή Cox’s Bazar τροφοδοτεί το έγκλημα.

Έχει απορρίψει τις ανησυχίες σχετικά με τις πλημμύρες στο νησί, επικαλούμενη το κτίριο ενός επιχώματος 12 χιλιομέτρων (7,5 μιλίων) ύψους 2 μέτρων (6,5 πόδια), εκτός από τη στέγαση 100.000 ανθρώπων, νοσοκομεία και κέντρα κυκλώνων.

Το Μπαγκλαντές έχει επικρίνει την απροθυμία να συμβουλευτεί την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών και άλλους οργανισμούς βοήθειας για τις μεταφορές. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέει ότι δεν έχει επιτραπεί στον οργανισμό να αξιολογήσει την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της ζωής στο νησί.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...