Μπαγκλαντές: Στους 27 οι νεκροί από συγκρούσεις με την αστυνομία

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα, στη διάρκεια ταραχών στο Μπαγκλαντές, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, αλλά κι εξοπλισμό αναισθητοποίησης για να διαλύσει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κάλεσαν την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση εν μέσω των διαδηλώσεων προχώρησε στη διακοπή της παροχής ίντερνετ. Οι διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει μετά την επικράτηση της Χασίνα για τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές του Ιανουαρίου, τις οποίες μποϊκοτάρισε το κύριο αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές.

Το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε επ’ αόριστον εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. την Κυριακή, η πρώτη φορά που προβαίνει σε ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια των  διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους την Κυριακή, καθώς φοιτητές διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης, και η βία εξαπλώθηκε σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτοί που διαμαρτύρονται στους δρόμους αυτή τη στιγμή δεν είναι φοιτητές, αλλά τρομοκράτες που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το έθνος», δήλωσε η Χασίνα μετά από συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής ασφάλειας.

«Απευθύνω έκκληση στους συμπατριώτες μας να καταστείλουν αυτούς τους τρομοκράτες με ισχυρό χέρι».

Τον προηγούμενο μήνα, τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 10.000 συνελήφθησαν, όταν ξέσπασαν ταραχές από διαδηλώσεις φοιτητών που διαμαρτύρονταν κατά των περιορισμών για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, οι φοιτητές σε όλη τη χώρα απαιτούν εδώ και εβδομάδες την κατάργηση του συστήματος ποσοστώσεων για τις προσλήψεις στο δημόσιο, σύμφωνα με το οποίο το 30% των θέσεων καλύπτεται από τους απόγονους όσων αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971, το 10% από γυναίκες και το 10% από πολίτες συγκεκριμένων περιοχών. Αντί αυτών ζητούν προσλήψεις με αξιοκρατία και να διατηρηθούν οι ποσοστώσεις μόνο για τις «εθνικές μειονότητες» και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (6% των θέσεων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...