Μπάιντεν-Τζινπίνγκ: Επέμειναν στις πάγιες θέσεις τους

Κίνα ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), η πολυαναμενόμενη ψηφιακή σύνοδος κορυφής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία και τα πολύπλευρα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια που διεξάγονται στο πλαίσιό της. Οι Μπαίντεν και Τζινπίνγκ συμφώνησαν μεν πως πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος, ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους, να εκτραχυνθεί σε «σύγκρουση», όμως κατά τα άλλα επέμειναν στις πάγιες θέσεις τους.

«Δεν περιμέναμε καμία αιφνίδια πρόοδο και δεν υπήρξε καμία», συνόψισε Αμερικανός αξιωματούχος τα όσα επιτεύχθηκαν στη σύνοδο.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται η μια την άλλη

Σι Τζινπίνγκ, Πρόεδρος της Κίνας

Ο Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε να αποκατασταθεί καλύτερη «επικοινωνία», να βαθύνει η διμερής «συνεργασία», να επιδιωχθεί «ειρηνική συνύπαρξη». Οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» έναντι του υπόλοιπου κόσμου, εγγυώμενες πως η διμερής σχέση δεν θα οδηγηθεί σε τροχιά σύγκρουσης, είπε. Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για να αναπτυχθούν και οι δύο χώρες και η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο δεν πρέπει να παίζουν παιγνίδια μηδενικού αθροίσματος, πρόσθεσε.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση, είτε ηθελημένα ή αθέλητα

Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζ. Μπάιντεν σε ένα ανάλογο λογύδριο υπογράμμισε στον Σι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τις αξίες τους και, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, να διασφαλίζουν ότι οι κανόνες (…) θα οδηγήσουν σε ένα διεθνές σύστημα ελεύθερο, ανοικτό και δίκαιο». Εξέφρασε τις «ανησυχίες του για τις (κινεζικές) πρακτικές στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κονγκ, και ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».

Εκατέρωθεν απειλές με αφορμή την Ταϊβάν

Είπε ακόμη πως παρότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της «ενιαίας Κίνας», εναντιώνεται «σθεναρά» σε κάθε «μονομερή» απόπειρα «να αλλάξει το status quo ή να καταφερθεί πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».

Για το ίδιο ζήτημα, ο Σι τόνισε στον Μπάιντεν πως το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» εάν δυνάμεις που τάσσονται «υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» ξεπεράσουν αυτή που η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί «κόκκινη γραμμή», ανέφεραν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

(Με πληροφορίες από: Ριζοσπαστης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters», «Xinhua»)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...