Μπανγκλαντές: Πυρκαγιά σε προσφυγική δομή

Πυρκαγιά σε προσφυγική δομή στο Μπανγκλαντές
Πυρκαγιά σε προσφυγική δομή στο Μπανγκλαντές

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μια πυρκαγιά ξέσπασε σε δομή προσφύγων των Ροχίνγκια στο νότιο Μπαγκλαντές, καταστρέφοντας σπίτια χιλιάδων ανθρώπων.

Η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) δήλωσε ότι περισσότερα από 550 καταφύγια – που φιλοξενούν τουλάχιστον 3.500 άτομα – καταστράφηκαν πλήρως ή εν μέρει στη φωτιά την Πέμπτη, καθώς και 150 καταστήματα και μια εγκατάσταση που ανήκε σε μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι παρέχει καταφύγιο, υλικά, χειμωνιάτικα ρούχα, ζεστά γεύματα και ιατρική περίθαλψη στους πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από την καταστροφή στο στρατόπεδο στην περιοχή Cox’s Bazar, μια γη που συνορεύει με τη Μιανμάρ στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές.

“Οι ειδικοί ασφαλείας έρχονται σε επαφή με τις αρχές για να διερευνήσουν την αιτία της πυρκαγιάς”, ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Ο Mohammed Shamsud Douza, ο αναπληρωτής κυβερνητικός αξιωματούχος του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνος για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία πέρασε δύο ώρες για να σβήσει τη φωτιά αλλά παρεμποδίστηκε από την έκρηξη κυλίνδρων αερίου μέσα σε σπίτια.

Είπε ότι δεν υπήρχε καμία απόφαση για το αν θα ξαναχτιστούν καταφύγια ή εάν οι πρόσφυγες μετακινούνται αλλού.

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές μετέφερε αρκετές χιλιάδες Ροχίνγκια σε ένα απομακρυσμένο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις διαμαρτυρίες από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λένε ότι ορισμένες από τις μετεγκαταστάσεις είχαν αναγκαστεί.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν στα στρατόπεδα της ηπειρωτικής χώρας στο νότιο Μπαγκλαντές, η συντριπτική πλειονότητα που είχε εγκαταλείψει τη Μιανμάρ το 2017 σε μια στρατιωτική αποστολή που όπως ανέφερε ο ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε με πρόθεση γενοκτονία; – κατηγορίες που αρνείται η Μιανμάρ.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...