Η αστυνομία του Μπανγκλαντές άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και έριξε δακρυγόνα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που πέταγαν πέτρες και είχαν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα Ντάκα, ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του οποίου Χαλέντα Ζία φυλακίστηκε το 2018 με την κατηγορία της δωροδοκίας, οργανώνει ογκώδεις κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, εν μέσω της οργής που επικρατεί στη χώρα για την αύξηση του κόστους ζωής. Το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP) ζητά την παραίτηση της Σεΐχ Χασίνα και να αναλάβει μια ουδέτερη, υπηρεσιακή κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες βουλευτές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 2024.
Υποστηρικτές του BNP πυρπόλησαν λεωφορεία και πέταξαν βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με την αστυνομία και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το BNP, δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Η αστυνομία ανέφερε ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 μέλη της στις συγκρούσεις. Έγιναν επίσης και τουλάχιστον 90 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και δύο ηγετικά στελέχη του BNP που αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.
Ο Αμπντούλ Μογίν Χαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη» την αντίδραση της αστυνομίας. Είπε ότι οι συλληφθέντες διαδηλωτές ξεπερνούν τους 100 και ότι δεκάδες άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια ενώ η αστυνομία επιδιώκει να καταργήσει το «θεμελιώδες δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



