Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της ΕΕ

Η ρωσική πρεσβεία στην Πράγα

Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Τσεχία ανακοίνωσαν σήμερα ότι απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες.

Το Βέλγιο απέλασε 21 Ρώσους διπλωμάτες για «διενέργεια κατασκοπείας και απειλή για την ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από ένα δημοσίευμα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga που δεν έδωσε πηγές.

Οι 21 Ρώσοι εργάζονταν στην ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες και στο ρωσικό προξενείο στην Αμβέρσα. Ήταν όλοι διαπιστευμένοι διπλωμάτες, αλλά «εργάζονταν σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και άσκησης επιρροπής», τόνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Ολλανδία απέλασε 17 Ρώσους διπλωμάτες, βασιζόμενη σε πληροφορίες από τις δικές της υπηρεσίες ασφαλείας, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Ο λόγος για αυτήν την απόφαση είναι οι πληροφορίες από τις AIVD και MIVD, βάσει των οποίων τα εν λόγω άτομα, τα οποία ήταν διαπιστευμένα ως διπλωμάτες στη ρωσική αποστολή στην Ολλανδία, ήταν μυστικά ενεργά ως αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών», επισημαίνει το υπουργείο.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, καθώς οι δραστηριότητές τους «δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα της διπλωματικής συμπεριφοράς».

Ο Ρώσος πρέσβης στο Δουβλίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί η απόφαση που αναφέρει ότι «ζητήθηκε από τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους να φύγουν από τη χώρα», διευκρίνισε η ιρλανδική διπλωματία σε ένα δελτίο τύπου.

Τέλος, η Τσεχία απέλασε ένα μέλος του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της Ρωσίας στην Πράγα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Από το πρόσωπο αυτό «ζητήθηκε να φύγει από την Τσεχία εντός 72 ωρών. Σε συνεργασία με τους Συμμάχους μας, μειώνουμε την παρουσία των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...