Μπαρμπάντος: Αποχαιρετούν τη βασίλισσα της Αγγλίας

Το αστικό κοινοβούλιο στα Μπαρμπάντος (Barbados)
Φώτο Αρχείου / Το αστικό κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μπρίτζτάουν των Μπαρμπάντος (Barbados) / Πηγή: Regani

Τα Μπαρμπάντος μετρούν αντίστροφα τις ώρες για να γίνουν αστική δημοκρατία. Αποχαιρετούν τη βασίλισσα της Αγγλίας, ενώ εκφράζονται απ’ ορισμένους σχολιαστές για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο νησί της Καραϊβικής.

Τα Μπαρμπάντος θα γίνουν επίσημα αστική δημοκρατία σήμερα 30 Νοεμβρίου, την ίδια ημέρα που γιορτάζει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την τελετή θα παρακολουθήσει ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η απόφαση των Μπαρμπάντος να γίνει δημοκρατία έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα τόσο από τους Μπαρμπάντος όσο και από τους σχολιαστές στο εξωτερικό κυρίως απο ΗΠΑ και Μ. Βρετανία. Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση των Μπαρμπάντος διακόπτει οριστικά τους δεσμούς της με το Ηνωμένο Βασίλειο και το παρελθόν της αποικιοκρατίας, άλλοι ανησυχούν ότι η νέα ανεξαρτησία από το Στέμμα σηματοδοτεί την επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας στην Καραϊβική.

Χάρτης της νησιωτικής χώρας Μπαρμπάντος της καραϊβικής
Χάρτης της νησιωτικής χώρας Μπαρμπάντος της καραϊβικής

Τα Μπαρμπάντος υπέγραψαν την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), μια στρατηγική που επιδιώκει να συνδέσει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων δικτύων για την τόνωση της ανάπτυξης και του εμπορίου, λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020. Τα τελευταία χρόνια, Κινεζικά κεφάλαια έχουν επενδυθεί στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής καλύπτοντας τα κενά που άφηναν Βρετανικά κι Αμερικάνικα λόγο της καπιταλιστικής κρίσης. Εκτιμάται ότι έχουν επενδυθεί πάνω από 470 εκατομμύρια € από κινεζικές κατασκευαστικές που αναλαμβάνουν βελτίωση κατοικιών, υποδομών και ξενοδοχείων.

Με πληροφορίες από express.co.uk

Δείτε ακόμα...