Μπαρνιέ: Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να φροντίσει την υπόληψή του

Brexit - Μ. Βρετανία - Ηνωμένο Βασίλειο - Αγγλία - Σημαία - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / EU – UK / Πηγή: Eurokinissi

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να φροντίσει την υπόληψή του, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι η αθέτηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο Μπόρις Τζόνσον βάσει της συμφωνίας της βρετανικής αποχώρησης αποτελεί τεστ για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η σύγκρουση ανάμεσα στο Λονδίνο και τους ευρωπαίους ηγέτες για την αθέτηση των όρων του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας επισκίασε σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες της G7 στην Κορνουάλη.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να φροντίσει την υπόληψή του”, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο δίκτυο France Info. “Θέλω ο κ.Τζόνσον να σεβαστεί την υπογραφή του”. “Ο κ. Τζόνσον θεωρεί ότι μπορείς να υπογράφεις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους και να μην τις τηρείς και ότι η Ευρώπη δεν θα αντιδράσει. Αυτό είναι τεστ για την Ευρώπη”, δήλωσε από την πλευρά του ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο Europe 1. “Λέω στον βρετανικό λαό ότι οι δεσμεύσεις του Brexit θα πρέπει να τηρηθούν…Αν όχι, θα εφαρμοσθούν μέτρα αντιποίνων”, προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός. “Στην Βόρεια Ιρλανδία υπάρχουν προβλήματα εισαγωγής λουκάνικων…Γιατί; Διότι όταν φεύγεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχεις αναγκαστικά τελωνειακούς φραγμούς”, εξήγησε. “Δεν μπορώ να πω στους Γάλλους και τους Ευρωπαίους ότι η Βρετανία μπορεί να εξάγει μέσω (ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης) της Ιρλανδίας ορισμένα προϊόντα, όπως κρέας, χωρίς έλεγχο. Αυτό είναι όλο το θέμα. Το Brexit έχει συνέπειες”.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα, επιβάλλοντας τελωνειακούς ελέγχους στα προϊόντα που περνούν από την Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Στην πραγματικότητα, το Πρωτόκολλο μεταθέτει στην θάλασσα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία τα σύνορα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο της χώρας από την Ενωση. Το σύνορο αυτό θα βρισκόταν κανονικά στην ιρλανδική νήσο χωρίζοντας την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία. Η επαναφορά των αόρατων σήμερα συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία θα τορπίλιζε την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρής βίας ανάμεσα στους ενωτικούς προτεστάντες και τους ρεπουμπλικανούς καθολικούς.

Ομως, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου προκαλούν την δυσαρέσκεια των ενωτικών, υποστηρικτών της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας υπό την βρετανική κυριαρχία. Καταγγέλλουν την εγκατάσταση του συνόρου στην θάλασσα που χωρίζει την επαρχία από την Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Οι εισαγωγές κρέατος από χώρες εκτός της ΕΕ κανονικά απαγορεύονται.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...