ΜΠΕΤΕΛΓΚΕΖ – BETELGUESE

Το τελευταίο διάστημα ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια στον νυχτερινό μας ουρανό αρχίζει να χάνει σταδιακά την λαμπρότητά του. Μπορεί το γεγονός αυτό να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του. Ωστόσο είναι υπαρκτή η πιθανότατα το άστρο αυτό να εξασθενεί εξαιτίας της περίεργης, αστρικής φυσικής. Παραθέτουμε το άρθρο της Chelsea Gohd στο https://www.space.com/dimming-star-betelgeuse-red-giant-could-explode-supernova.html. Θα μεταφέρουμε συνοπτικά τα συμπεράσματα που έχουν καταλήξει οι επιστήμονες μέσα από την παρατήρηση. 

Ο παλλόμενος υπεργίγαντας

Ας δούμε όμως αυτό το αστέρι. Ο Μπετελγκέζ (Betelgeuse) ή εξελληνισμένα Βετελγόζης είναι ένας παλλόμενος υπεργίγαντας. Ο “Α” του αστερισμού Ωρίωνος (alpha Orionis). Παρά το γεγονός ότι φέρει το γράμμα Α, ο λαμπρότερος αστέρας του Ωρίωνα είναι ο Ρίγκελ.

Ο Μπετελγκέζ, που έχει χαρακτηριστεί ως ερυθρός υπεργίγαντας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστέρες. Είναι το ένατο πιο λαμπρό αστέρι που μπορούμε να δούμε στον ουρανό. Η απόστασή του από τη Γη είναι περίπου 640 έτη φωτός. Η διάμετρός του είναι τόσο μεγάλη (1180 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου), που αν βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος, η επιφάνειά του θα έφτανε μέχρι την τροχιά του Δία, εξαφανίζοντας όλους τους εσωτερικούς πλανήτες.

Αν και ο Μπετελγκέζ έχει ηλικία μόνο 10 εκατομμυρίων ετών, η μεγάλη μάζα του έχει οδηγήσει στη γρήγορη εξέλιξή του και πιστεύεται ότι μέσα στις αμέσως επόμενες χιλιετίες θα εκραγεί ως υπερκαινοφανής αστέρας. [τα στοιχεία από την Βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/Μπετελγκέζ].

Ο ερυθρός γίγαντας άρχισε να ξεθωριάζει

Είναι ένα από τα πλέον εύκολα αναγνωρίσιμα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό. Κι αυτό εξαιτίας της φωτεινότητας και του χρωματισμού του. Δικαιολογημένα, λοιπόν, τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων όταν άρχισε πρόσφατα να ξεθωριάζει. Οι ίδιοι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το άστρο αυτό μπορεί να έχει μπει σε μια φάση η οποία θα καταλήξει σε Υπερκαινοφανή, (Σουπερνόβα). Μ’ άλλα λόγια, βρίσκεται σε μία φάση όπου εξασθενεί (Εικόνα 3), πριν καταρρεύσει και τελικά “πεθάνει” με μια κολοσσιαία έκρηξη.

Αν ο Μπετελγκέζ εκραγεί, γίνει δηλαδή Υπερκαινοφανής, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι  φωτεινότερος από μια Πανσέληνο. Λόγω της σχετικά κοντινής απόστασης (642,5 έτη φωτός) από τη Γη, θα γίνει ο πλησιέστερος Υπερκαινοφανής ο οποίος παρατηρήθηκε και καταγράφηκε από ανθρώπους. Είναι πιο κοντά και από το νεφέλωμα του Καρκίνου. Το τελευταίο απέχει 6.523 έτη φωτός από τη Γη. Είναι επίσης, το αποτέλεσμα ενός υπερκαινοφανούς που αναφέρθηκε ότι έλαβε χώρα το 1054 μ.Χ.

Βέβαια αν υποθέσουμε ότι ακόμα και σήμερα δούμε τον Μπετελγκέζ να καταρρέει, μέσα από μια μεγαλοπρεπή έκρηξη, αυτή στην πραγματικότητα θα έχει συμβεί πριν από 600 χρόνια.

“Θα ήταν κάτι το εκπληκτικό, το αστέρι θα ήταν τόσο φωτεινό ώστε θα δυσκολευόταν να δει κανείς άλλα αστέρια κοντά του”, δήλωσε ο Edward Guinan. Πρόκειται για τον καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Villanova. Ένας από τους πολλούς που παρατηρούν την εξασθένιση του αστέρα. “Θα ήταν ο φωτεινότερος Υπερκαινοφανής που παρατηρήθηκε ποτέ στον γαλαξία μας”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...