«Μπλακάουτ» στα νοικοκυριά από τους υπέρογκους λογαριασμούς

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, Κοζάνη
Φώτο Αρχείου / Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, Κοζάνη / Πηγή: Eurokinissi

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που περιμένουν τις επόμενες μέρες τους πρώτους λογαριασμούς ρεύματος με τις νέες τιμές που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο.

Επιπλέον, το Σάββατο 20 Αυγούστου οι προμηθευτές αναμένεται να ανακοινώσουν νέες μεγάλες αυξήσεις για τις χρεώσεις του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το νέο σύστημα που νομοθέτησε η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα κέρδη τους. Στην αντιλαϊκή εξίσωση μπαίνει δε και το ενδεχόμενο διακοπών της ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά, στο πλαίσιο της περικοπής της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Ηδη, με βάση και την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, τα αστικά επιτελεία και πηγές της «αγοράς» έχουν αρχίσει την «προετοιμασία του εδάφους» για νέες πολύ μεγάλες αυξήσεις, με τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν από το φθινόπωρο διπλάσιους, τριπλάσιους, έως και τετραπλάσιους λογαριασμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για τον Αύγουστο «τρέχει» στα 376,32 ευρώ/MWh, από 338,14 ευρώ/MWh τον Ιούλη και 240,49 ευρώ/MWh τον Ιούνη, καταγράφοντας μηνιαίο άλμα 41%, ενώ κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ανάψει το «πράσινο φως» ώστε οι αυξήσεις να περνάνε «πάραυτα» στους λογαριασμούς των λαϊκών στρωμάτων.

Πρόκειται για το άθλιο πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση με προμετωπίδα τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία στην πραγματικότητα ενσωματώθηκε εξολοκλήρου στους λογαριασμούς που φορτώνονται στον λαό, εκτοξεύοντας τις τιμές παραπέρα, όπως έδειξαν και οι ανακοινώσεις της 1ης Αυγούστου, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος να φτάνουν ακόμα και το 900%! Πέρα δε από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με ξεχωριστή ρύθμιση ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς και «καπέλο» στο πάγιο, που ανέβηκε στα 5 ευρώ και πάνω τον μήνα.

Ετσι, το νέο καθεστώς στην αγορά Ενέργειας, που όπως έλεγε η κυβέρνηση θα οδηγούσε σε πτώση του κόστους των λογαριασμών ρεύματος, αποδεικνύεται ένας άθλιος μηχανισμός μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις – φωτιά στο ρεύμα. Αυξήσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης, όπως και των κυρώσεων στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Ολα αυτά για να θωρακιστούν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, ενώ για να διασφαλίσει τη «ρευστότητά» τους η κυβέρνηση σχεδιάζει και την …προκαταβολική αποζημίωσή τους με τα χρήματα από τη φοροληστεία του λαού. Θυμίζουμε ότι με βάση τις εισηγήσεις της ΡΑΕ δρομολογείται η προκαταβολή της επιδότησης του επόμενου μήνα προς τους προμηθευτές σε ποσοστό 75%, αλλά και κρατικές εγγυήσεις, επιβεβαιώνοντας πως οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί «συνέχισης των μέτρων στήριξης για την Ενέργεια» δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν δέσμευση ενίσχυσης των προμηθευτών ώστε να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τα κέρδη τους από την αδυναμία των λαϊκών σπιτιών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Ολα αυτά βέβαια με χρήματα που είναι του ελληνικού λαού, αφού δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό – που, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την εκτέλεσή του, «υπεραποδίδει» σε φοροληστεία σε βάρος του λαού – αλλά και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου και πάλι έχουν πληρωθεί από τους καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Θυμίζουμε άλλωστε ότι μόλις πριν λίγες βδομάδες από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Παράλληλα, με βάση και τις προτάσεις της ΕΕ για μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%, στα σκαριά βρίσκονται τα σχέδια για περικοπές, έως και «δελτίο» στην Ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση δρομολογεί τη δημιουργία «κοινού ταμείου» μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομήχανοι για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα, με τον λογαριασμό να καταλήγει και πάλι στον λαό…

«Pass» κοροϊδίας και μέτρα – «φερετζές» στήριξης των ομίλων

Και ενώ η κατάσταση είναι τραγική για την πλειοψηφία των λαϊκών σπιτιών, η κυβέρνηση προαναγγέλλει… κάποια νέα «μέτρα στήριξης» – ψίχουλα από τον Σεπτέμβρη, τα οποία θα περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί. Η περιβόητη «στήριξη» θα δοθεί με τη μορφή επιδομάτων, που βέβαια δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» και κυρίως δεν ακουμπούν καν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Στην πραγματικότητα, το θράσος της κυβέρνησης για τα λεγόμενα «μέτρα στήριξης» σπάει κάθε ρεκόρ, όταν παριστάνει ότι με τα χρήματα από το γδάρσιμο του λαού κάνει «κοινωνική πολιτική», όπως βαφτίζει τα διάφορα «pass» που έχουν εξαφανιστεί πριν καν ανακοινωθούν, ενώ αποτελούν και τον «φερετζέ» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μέτρα για τη θωράκιση της «εισπραξιμότητας» των ενεργειακών ομίλων, που παρουσιάζονται ως τάχα μέτρα στήριξης του λαού.

Τέτοια μέτρα είναι κι αυτά που παρουσιάζει, όπως:

— Το «Fuel Pass 2», που δεν είναι ούτε 1 ευρώ τη μέρα για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, και με τη βενζίνη να είναι σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, λίγο κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά νέα επιδότηση στα καύσιμα μετά τον Οκτώβρη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν και εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αν δηλαδή συνεχιστεί η μεγάλη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η επιδότηση καυσίμων είναι κατά μέσο όρο 0,7 ευρώ τη μέρα, το λίτρο το γάλα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες κατά 0,3 ευρώ! Τόση γαλαντομία από την κυβέρνηση…

— Το επίδομα θέρμανσης, που βέβαια δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αυξηθεί, αλλά έτσι κι αλλιώς αναμένεται να κινηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με δεδομένη την εκτόξευση του κόστους. Και μάλιστα τη στιγμή που ο χειμώνας αναμένεται βαρύς για τα νοικοκυριά, αφού υπάρχουν σενάρια ακόμα και για διακοπές ηλεκτροδότησης, στο πλαίσιο της περικοπής της κατανάλωσης ρεύματος.

«Επιταγή ακρίβειας». Πρόκειται για το «εφάπαξ» επίδομα για την ακρίβεια («κοινωνικό μέρισμα» επί ΣΥΡΙΖΑ), που αφορά ένα πολύ μικρό μέρος όσων βρίσκονται στο φάσμα της στατιστικής φτώχειας και δεν καλύπτει ούτε τα μηνιάτικα έξοδα του σούπερ μάρκετ για μια τετραμελή οικογένεια. Πολύ περισσότερο που μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Αύξηση του κατώτατου μισθού. Η ενδεχόμενη αύξηση με τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου θα τον πάει στα επίπεδα πριν από 13 χρόνια, όταν ο μέσος καθαρός μισθός στον ιδιωτικό τομέα φτάνει – δεν φτάνει τα 800 ευρώ και στη μερική απασχόληση τα 300. Χώρια την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και την ακρίβεια που «καλπάζει», έχοντας εξανεμίσει προ πολλού τις όποιες πενιχρές αυξήσεις.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...