Μπλίνκεν: Η Αρκτική θα μπορούσε να γίνει νέο θέατρο συγκρούσεων με τη Ρωσία

Σχέδιο 10510 - Νέο Ρωσικό Πυρινοκίνητο Παγοθραυστικό
Σχέδιο 10510 – Νέο Ρωσικό Πυρινοκίνητο Παγοθραυστικό / Πηγή: Rosatomflot

Σε σχετική ομιλία που εκφώνησε για το κλίμα, ο Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην Αρκτική, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα θέατρα συγκρούσεων. Τον Φεβρουάριο, ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο έπλευσε για πρώτη φορά στην ιστορία στη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, στην Αρκτική. Μέχρι πρόσφατα, αυτή η διαδρομή ήταν πλωτή μόνο λίγες εβδομάδες τον χρόνο, αλλά καθώς η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αυτή η περίοδος μεγαλώνει».

Ακόμα, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, η Ρωσία «εκμεταλλεύεται αυτές τις αλλαγές για να προσπαθήσει να αποκτήσει έλεγχο σε νέους χώρους, εκσυγχρονίζοντας τις βάσεις της στην Αρκτική και χτίζοντας νέες, συμπεριλαμβανομένης μιας μόλις 300 μίλια από την Αλάσκα».

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την παρουσία πολεμικών πλοίων στην Αρκτική και πρόσθεσε πως η στρατιωτική και η πολιτική κατάσταση στην περιοχή περιπλέκεται από τον ανταγωνισμό των κορυφαίων χωρών του κόσμου για πρόσβαση σε πόρους και μεταφορές.

Χάρτης των βόρειων θαλάσσιων περασμάτων από την Αρκτική
Χάρτης των βόρειων θαλάσσιων περασμάτων από την Αρκτική / Πηγή: Susie Harder – Arctic Council – Arctic marine shipping assessment

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία αναπτύσσει ενεργά τον Βόρειο Στόλο για να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα και να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα στην Αρκτική.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής και σημείωσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει ότι παραμένει πεδίο ειρηνικής συνεργασίας.

Πηγή: sputniknews.gr

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...