Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ καλούν Ελλάδα και Τουρκία σε «διάλογο» για να λύσουν τις «διαφορές» τους

Πηγή: nato.int

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψαν Ελλάδα και Τουρκία και σε «διάλογο» για να επιλύσουν τις «διαφορές» τους, όπως χαρακτήρισαν για ακόμη μια φορά τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις. «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι» είπαν, επιβεβαιώνοντας πως σταθερά οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σπρώχνουν σε λογικές συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όταν ο Γ. Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε σχετικά με τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, παρέπεμψε στον ΝΑΤΟικό «μηχανισμό αποκλιμάκωσης»: «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Στο ΝΑΤΟ έχουμε ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης – ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί – μέσω του οποίου η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται να παρέχουν πληροφορίες και τρόπους για την αποκλιμάκωση κάθε επικίνδυνης κατάστασης ή συμπεριφοράς στο Αιγαίο», σημείωσε.

Ο Αντ. Μπλίνκεν, είπε ότι συμφωνεί με τον γγ του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι «δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι – φίλοι των ΗΠΑ». «Έχουν διαφορές και θέλουμε να τους δούμε να τις επιλύουν με εποικοδομητικό τρόπο, μέσα από το διάλογο – έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν και αυτό αναμένουμε ότι θα ξαναγίνει», αναμασώντας την γνωστή λογική «βρείτε τα» που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Ερωτηθείς δε εάν η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του ΝΑΤΟ με τη στάση της σε σειρά ζητημάτων (π.χ. Ρωσία, προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε ότι οι προκλήσεις λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σημαντικές για όλους τους Συμμάχους. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επικεντρώνουμε την προσοχή και τα μέσα μας στη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτό που εξέλαβα σήμερα μέσα στην αίθουσα, με παρόντες όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ήταν μια πολύ ισχυρή επαναβεβαίωση αυτής της ενότητας», ανέφερε ο Μπλίνκεν, σε μια περίοδο  οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου παζαριού που διεξάγει η αστική τάξη της Τουρκίας με τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους».

Οι κοινές αυτές δηλώσεις έγιναν μετά την συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την οποία παρακολούθησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...