Η συνέχιση της “μαζικής υποστήριξης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες με στόχο την ενίσχυση της χώρας θύματος της ρωσικής επίθεσης αποτελεί πρόκριμα για μία «πραγματική ειρήνη» αντί για μία δυσμενή κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν από το Ελσίνκι πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στο νεότερο μέλος της ΝΑΤΟ.
Την ώρα που πληθύνονται οι προτροπές για διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απαντά ότι το πάγωμα των σημερινών θέσεων των δύο πλευρών στο μέτωπο θα παγίωνε τον έλεγχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα του επέτρεπε να επαναλάβει την επίθεση κατά της Ουκρανίας, δίνοντας έτσι το σήμα για συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
«Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες, είτε προέρχονται από την Κίνα, την Βραζιλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν συμβάλουν στην εξεύρεση δρόμου προς μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του πολέμου, δυναμώνοντας τον κίνδυνο βαθύτερης εμπλοκής και των υπόλοιπων κρατών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας υπήρξε στρατηγική ήττα», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την Ουκρανία να φτιάξει «τον στρατό του μέλλοντος».
Αυτό σημαίνει «σύγχρονη πολεμική αεροπορία, ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, σύγχρονα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, εθνική ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών, στρατιωτικής εκπαίδευσης και υποστήριξης για να είναι ετοιμοπόλεμοι οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός», κλείνοντας έτσι και το μάτι στους αμερικανικούς μονοπωλιακούς ομίλους παραγωγής πολεμικού υλικού, που αναμένεται να λάβουν τα αιματοβαμμένα συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από το ίδιο βήμα δεν έχασε την ευκαιρία να στοχοποιήσει ξανά την Κίνα, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν όλα τα μέτωπα ανοιχτά, χωρίς να ξεχνούν τον στρατηγικό ανταγωνιστή τους, λέγοντας πως “η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν αποδυνάμωσε τις ικανότητές μας να απαντήσουμε σε εν δυνάμει απειλή που θα προέρχεται από την Κίνα ή αλλού – αντίθετα τις ενίσχυσε».
Τα παραπάνω, είναι ένας ακόμα κρίκος σε μία μεγάλη αλυσίδα γεγονότων που δείχνουν ότι γενικεύεται ο κίνδυνος μεγαλύτερης και ευρύτερης ανάφλεξης πολεμικών εστιών, στις οποίες μπορεί να εμπλακεί και η Ελλάδα, καθώς η συνεισφορά της με παροχή βάσεων, προσωπικού και υλικού την καθιστούν στόχο αντιποίνων από τους εχθρούς του ΝΑΤΟ.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ