Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: Λύση στο Παλαιστινιακό προϋπόθεση για την ενσωμάτωση του Ισραήλ στη Μ. Ανατολή

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γ. Λαπίντ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν
Φωτό Αρχείου: Συνάντηση των Υπ. Εξ ΗΠΑ – Ισραήλ – ΗΑΕ

Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν κάλεσε χθες Πέμπτη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να μην υπονομεύει την προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους. Έπειτα επίσκεψή στη Σαουδική Αραβία, ο Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για «την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή ομαλοποιώντας τις σχέσεις του με τις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε «στην ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στις συναντήσεις στην Ακάμπα και το Σαρμ ελ Σέιχ, προκειμένου να αποφευχθούν μέτρα που θα υπονόμευαν την προοπτική της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε ο Μίλερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα φέτος στην Ιορδανία και την Αίγυπτο με τη συμμετοχή Ισραηλινών, Παλαιστίνιων και Αμερικανών αξιωματούχων.

Τη Δευτέρα μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν είχε ταχθεί υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας – ένας σημαντικός στόχος για το εβραϊκό κράτος λόγω της μεγάλης επιρροής που έχει το βασίλειο στην περιοχή, κυρίως ως θεματοφύλακας των δύο πιο ιερών τόπων του ισλάμ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων είναι «προς το συμφέρον της περιοχής» και θα προσφέρει «σημαντικά οφέλη σε όλους».

Ωστόσο ο μπιν Φαρχάν απέρριψε το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, αν δεν επιλυθεί το παλαιστινιακό.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...