Μπογκοτά: Σε κατάσταση «περιβαλλοντικού συναγερμού»

Φωτιές στην Κολομβία, Φλεβάρης 2022
Φωτιές στην Κολομβία, Φλεβάρης 2022

Σε κατάσταση «περιβαλλοντικού συναγερμού» κηρύχθηκε στην Μπογκοτά, που απειλείται από τον καπνό δυο δασικών πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και μερικές ημέρες στην Αμαζονία της Κολομβίας κι έχουν πλέον μέγεθος ανάλογο αυτού μιας μεγαλούπολης όπως το Παρίσι, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι τοπικές αρχές.

Οι άνεμοι ωθούν τον καπνό των πυρκαγιών, που σύμφωνα με την κυβέρνηση οφείλονται σε εμπρησμούς από πλευράς παράνομων ένοπλων οργανώσεων, κάπου 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, ως την πρωτεύουσα της Κολομβίας.

«Η πόλη τίθεται σε περιβαλλοντικό συναγερμό», ανακοίνωσε μέσω Twitter η δήμαρχος Κλαούντια Λόπες, σύμφωνα με την οποία οι μισοί και πλέον σταθμοί παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα δείχνουν υψηλά επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας για 48 ώρες αδιαλείπτως.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο τον Οκτώβριο στην περιοχή, αγρότες και γαιοκτήμονες εκμεταλλεύονται την ξηρή περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο για να καίνε κομμένα δέντρα, να φυτεύουν στη θέση τους φυτά κόκας, ή να αξιοποιούν τις εκτάσεις ως βοσκοτόπια για τα βοοειδή.

Σύμφωνα με δεδομένα της κολομβιανής κυβέρνησης, η αποψίλωση του δάσους τα τελευταία χρόνια μεγεθύνεται με εκρηκτικό ρυθμό στο τμήμα της χώρας που διαπερνά ο Αμαζόνιος, εν μέρει εξαιτίας του ότι μετά τη συμφωνία ειρήνης μονάδες των FARC εγκατέλειψαν αχανείς εκτάσεις που έλεγχαν. Άλλες ένοπλες οργανώσεις έσπευσαν να καλύψουν το κενό, χάρη στην απουσία και στην αδράνεια του κρατικού μηχανισμού σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Ιανουάριος του 2022 ήταν ο θερμότερος μήνας της τελευταίας δεκαετίας στην κολομβιανή Αμαζονία, με πάνω από 3.300 «καυτά σημεία» στους έξι νομούς που τη συναποτελούν, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...