Μπολσονάρου: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορεί μια μέρα να βγούνε στους δρόμους»

Jair Bolsonaro

Σε μια τρομακτική δήλωση προέβη χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρου, αναφέροντας το ενδεχόμενο της χρήσης των βραζιλιάνικων ενόπλων δυνάμεων για αποκατάσταση της τάξης, μπροστά στην πολιτική και κοινωνική όξυνση που έχει οδηγήσει η νέα καπιταλιστική κρίση, η πανδημία και οι ενδοαστικές αντιθέσεις.

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για το τι προετοιμάζω …. αν αντιμετωπίσουμε προβλήματα, έχουμε σχέδιο για το πώς να εισέλθουμε στο πεδίο …. οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορεί μια μέρα να βγούνε στους δρόμους.»

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η διαχείριση της πανδημίας έχει επιφέρει κραδασμούς στη βραζιλιανική κοινωνία, τη στιγμή που η χώρα καταγράφει τον  μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τον COVID-19 πίσω από τις ΗΠΑ! Στο ίδιο έδαφος η αστική τάξη της χώρας προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες με το λιγότερο δυνατό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, με το πολιτικό της προσωπικό να ανταγωνίζεται για την καλύτερη δυνατή διαχείριση, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ αστικών δυνάμεων φουντώνει και λόγω των επικείμενων εκλογών για την Προεδρία και η ανησυχία μεγαλώνει για ενδεχόμενη αξιοποίηση του βραζιλιάνικου στρατού τόσο  μπροστά στις ενδοαστικές αντιθέσεις όσο και για την ένταση της καταστολής μπροστά στις αντιδράσεις του βραζιλιάνικου λαού που πεθαίνει  στο έλεος της πανδημίας και της φτώχιας.  Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται μπροστά και στην πρόσφατη πείρα των γεγονότων στις ΗΠΑ, σε μια παρόμοια κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε θεατές.

Με την εργατική τάξη της βραζιλίας ,όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, να βρίσκεται στο έλεος του κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από μεριάς των αστικών κυβερνήσεων, όλων το πολιτικών αποχρώσεων, η ανάγκη για οργανωμένη πάλη με σημαία τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δουλειά την υγεία και τη ζωή είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Πανούσης Αλέξης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...