Μπόρις Τζόνσον: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Δευτέρας

Αγγλία - Γουέστμινστερ - κοινοβούλιο
Γουέστμινστερ, το αστικό κοινοβούλιο της Αγγλίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Δευτέρας από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των Συντηρητικών, καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες στη σχετική διαδικασία.

Ο Τζόνσον «επιβίωσε» από την πρόταση μομφής που είχε υποβληθεί σε βάρος του με αφορμή το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο της καραντίνας για την Covid-19, καθώς 211 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Κατά του Τζόνσον ψήφισαν 148 βουλευτές.

Η διαδικασία της εσωκομματικής ψήφου εμπιστοσύνης κινήθηκε αφού προηγουμένως 54 Συντηρητικοί βουλευτές είχαν προσφύγει στα αρμόδια όργανα του κόμματος εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού, με αφορμή τις αποκαλύψεις που γίνονται εδώ και βδομάδες για τα «κορονοπάρτι» που στήνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Μετά το χτεσινό αποτέλεσμα, ο Τζόνσον θεωρητικά μπορεί να παραμείνει «αμετακίνητος» στη θέση του πρωθυπουργού, ωστόσο το γεγονός ότι το 41% των βουλευτών των Συντηρητικών ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσής του δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές εσωκομματικές αντιθέσεις, αντανακλώντας ενδοαστικές διεργασίες.

Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να βάλουν τέλος σε ένα σίριαλ που δεν ενδιαφέρει, όπως υποστηρίζει, παρά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και να επικεντρωθούν «αποκλειστικά σε αυτά που κάνουμε για τον λαό αυτής της χώρας». Προανήγγειλε μειώσεις φόρων και περικοπές στον δημόσιο τομέα, εφόσον παρέμενε πρωθυπουργός.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...