Μπόρις Τζόνσον: Τρεις νέες εκκλήσεις να παραιτηθεί από τους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τα Βρετανικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ στην Εσθονία - Δεκέμβρης 2019
Φώτο Αρχείου / Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τα Βρετανικά στρατεύματα σε βάση του ΝΑΤΟ στην Εσθονία – Δεκέμβρης 2019 / Πηγή: TWITTER

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις νέες εκκλήσεις, μέσα από τους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, να παραιτηθεί, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια της αυστηρής καραντίνας, αλλά με βαθύτερη αιτία τη δυσφορία τμημάτων της αστικής τάξης για την ασθενική ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, που δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά το ισχυρό πλήγμα που επέφερε η πανδημία.

Η αστυνομία ερευνά 12 διαφορετικές συναθροίσεις για παραβίαση των κυβερνητικών μέτρων κατά της πανδημίας, σε συνέχεια μίας εσωτερικής έρευνας που έκανε λόγο για «σοβαρή αποτυχία ηγεσίας».

Έπειτα από εβδομάδες αποκαλύψεων στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τα πάρτι, η δημοτικότητα των Συντηρητικών έχει κάνει «βουτιά» στις δημοσκοπήσεις και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των βουλευτών στο πρόσωπο του ηγέτη που κέρδισε τις εκλογές το 2019.

«Δεν συμβαδίζουν ο πόνος και οι θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του βρετανικού λαού στη διάρκεια της καραντίνας με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες όσων εργάζονται στη Ντάουνινγκ Στριτ», δήλωσε ο Γκάρι Στρίτερ, βουλευτής από τη νοτιοδυτική Αγγλία. «Έστειλα επιστολή ζητώντας πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού», έγραψε στο Facebook. Ο Στρίτερ ήταν ο έβδομος βουλευτής που ζήτησε δημόσια να διεξαχθεί ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον, αν και πολλοί άλλοι βουλευτές είτε έχουν ζητήσει να παραιτηθεί είτε τον έχουν επικρίνει ανοικτά.

Μία ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν το 15% των 359 Συντηρητικών μελών του Κοινοβουλίου τη ζητήσει εγγράφως από το αρμόδιο κομματικό όργανο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των επιστολών που έχει κατατεθεί.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...