Μπροστά στην αναμονή της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής – Οι στρατευμένοι ενάντια στο φασισμό

Στους πρώτους μήνες της ύπαρξης και της δράσης της, η Επιτροπή Αλληλεγγύης έχει καταστήσει σαφές ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τα ζητήματα των στρατευμένων, όχι ξεκομμένα ή αποσπασματικά, αλλά με σφαιρικό τρόπο, συνδέοντας τα συγκεκριμένα προβλήματά τους με τις γενικότερες συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτήν την οπτική η αναμενόμενη σε λίγες ημέρες απόφαση του αρμοδίου Δικαστηρίου της γνωστής σε όλους ιστορικης δίκης της «Χ.Α.» για τα ναζιστικά εγκλήματα της «Χρυσής Αυγής» πρέπει να προβληματίσει και να βάλει σε σκέψεις κάθε κληρωτό και μη στρατευμένο, ώστε να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα.

Ο στρατός των προηγμένων καπιταλιστικών κρατών είναι άμεσα συνδεδεμένος με το προτσές της πρωταρχικής συσσώρευσης κεφαλαίου και του (ξανα)μοιράσματος της παγκόσμιας αγοράς. Επίσης, έρευνες και μελέτες για την παρουσία του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έχουν δείξει ότι σε περιπτώσεις σαν κι αυτές ο ιμπεριαλιστικός στρατός επιτελεί ενεργό ρόλο οργάνωσης του συστήματος της κοινωνικής (ανα)παραγωγής του κεφαλαίου.

Υπό το φως της ιστορικής εμπειρίας, ιδιαίτερα του 20ου αιώνα, τεκμηριώνεται ότι η έμμεση και άμεση συμμετοχή και εμπλοκή των στρατών των καπιταλιστικών κρατών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αναπαράγει τις υλικές συνθήκες οι οποίες καλλιεργούν τον φασισμό μέσα στις ίδιες τις γραμμές των στρατών.

Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η πάλη ενάντια στον φασισμό, ενάντια σε κάθε ναζιστική έκφραση, συνιστά καθήκον και ζήτημα διαρκούς επαγρύπνησης και εγρήγορσης για κάθε κληρωτό φαντάρο ναύτη και σμηνίτη, καθώς και για όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από την ευρύτερη πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος κατά του φασισμού, αποκαλύφθηκε η λειτουργία μέσα στο στράτευμα διαφόρων φασιστικών και ακραία εθνικιστικών θυλάκων. Είναι υποχρέωση του ταξικού κινήματος, του λαού μας και των ανθρώπων οι οποίοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις να ξεριζώσουν αυτούς τους θύλακες, να μην επιτρέψουν την όποια αναβίωση τους και να τους στείλουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις, οι στρατευμένοι να εκπληρώσουν την αποστολή τους που είναι η άμυνα της χώρας, και στο πλαίσιο αυτό να υπερασπιστούν τον πραγματικό λαϊκό πατριωτισμό, είναι αναγκαία προϋπόθεση η εξάλειψη κάθε μισαλλόδοξου, ρατσιστικού, και φασιστικού στοιχείου από τις γραμμές τους.

Οι φασίστες αρέσκονται να παρουσιάζουν τον στρατό ως το δήθεν προνομιακό γι’ αυτούς έδαφος. Από την μιλιταριστική αισθητική και ιδεολογία αντλούν στοιχεία με στόχο την παρουσίαση ενώπιων των μαζών τόσο του θεάματός τους, όσο και της δημαγωγίας τους.

Σε ένα συνολικότερο επίπεδο, ο στρατός ιδιαίτερα των πιο αντιδραστικών κρατών, από την ίδια την λειτουργία του, αντικειμενικά συγκροτείται και ως ένας χώρος αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας στην πιο εθνικιστική και αντιδραστική μορφή της. Αυτού του τύπου οι στρατοί προετοιμάζουν τον νέο, ώστε να ενταχθεί με τους πιο πειθαρχημένους και προσκυνημένους όρους στην παραγωγή. Η διασπορά του φασιστικού, ακροδεξιού και υπερεθνικιστικού λόγου στο εσωτερικό τους συσχετίζεται με την προσπάθεια του συστήματος και της καπιταλιστικής κυριαρχίας να υποτάξει τον εργαζόμενο.

Οι στρατευμένοι νέοι πρέπει να κατανοήσουν ότι μέσα από την δίκη της «Χρυσής Αυγής» ένα αστικό κράτος δίκασε όψεις του εαυτού του. Καταδείχθηκε ιστορικά, ο ρόλος του ναζισμού και του φασισμού, ως η εμπροσθοφυλακή των αφεντικών στις στιγμές όξυνσης της γενικής καπιταλιστικής κρίσης. Αποδείχθηκε η μέθοδος των φασιστών, προκειμένου να διασπάσουν τις γραμμές της εργατικής τάξης με βάση πλαστές διαιρέσεις (εθνότητα, θρησκεία, γλώσσα, χρώμα δέρματος), ειδικότερα η σύνδεσή τους με το εφοπλιστικό κεφάλαιο αλλά και με θύλακες του αστικού κράτους. Συγχρόνως, αποδείχθηκε ότι αυτό το οποίο οι φασίστες αντιλαμβάνονται ως κύριο θανάσιμο εχθρό τους είναι η πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, το Κομμουνιστικό Κόμμα σε κάθε χώρα το νεολαιίστικο κίνημα, κάθε ριζοσπάστης και κάθε ριζοσπαστική σκέψη και έκφραση.

Αναδείχθηκε επίσης, η προσπάθεια της αστικής δημοκρατίας και της κυρίαρχης πολιτικής αναφορικά με την διαστρέβλωση και την αλλοίωση της οργανωμένης πάλης ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, μέσω της χρεωκοπημένης απόπειρας εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, της ναζιστικής εγκληματικής βίας με τους αγώνες του οργανωμένου ταξικού και λαϊκού κινήματος, η εξίσωση των θυτών με τα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, που έζησε και ο λαός μας.

Αισιοδοξούμε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα αναδείξει τα όσα αδιαμφισβήτητα αποδείχθηκαν στην πολύχρονη ακροαματική διαδικασία εις βάρος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της «Χ.Α.» και τα στυγερά ναζιστικά της εγκλήματα. Η θετική ετυμηγορία του Δικαστηρίου θα συμβάλει θετικά στην πορεία του λαού μας, θα αξιοποιηθεί ευρύτερα, θα δώσει λάμψη στα μάτια των παιδιών, της στρατευμένης νεολαίας, της νεολαίας γενικότερα, του λαού μας.

Πλην όμως ο αγώνας είναι συνεχής, ο φασισμός θα τσακιστεί τελειωτικά μέσα από την συνολικότερη πάλη του λαού και της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των στρατευμένων, ενάντια στο σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει. Στον αγώνα αυτό η συμβολή όλων μας και φυσικά των στρατευμένων είναι και δυνατή και απαραίτητη.

Άγγελος Βρεττός
Υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων

Δείτε ακόμα...