Ν. Αμπατιέλος: Απλώνουμε το χέρι σε κάθε νέο άνθρωπο για μία κοινωνία που δεν θα ακρωτηριάζει τα καλύτερά μας χρόνια

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-“Οδηγητή” / Πηγή: Eurokinissi

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

«Αυτό που έδειχναν όλα τα μηνύματα από την πορεία του Φεστιβάλ, από αρχές Ιούνη, σε όλη την Ελλάδα, σήμερα γίνεται πράξη!

Το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” κορυφώνεται με μία συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση εδώ στη Δυτική Αθήνα.

Μας δίνει νέα αυτοπεποίθηση ότι το Φεστιβάλ μας βαδίζει με σίγουρα βήματα προς τη συμπλήρωση 50 χρόνων μιας συναρπαστικής διαδρομής, που, διατηρώντας την αρχική του ορμή, εξελίσσεται, είναι “μέσα” στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς.

Είναι μια μεγάλη ανάσα πολιτισμού και συλλογικότητας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, μια αχτίδα φωτός, που σπάει τα σύννεφα του “δεν υπάρχει εναλλακτική” και όχι μόνο δεν σβήνει, αλλά γίνεται ολοένα και πιο λαμπερή!

“Μια θύελλα από πρόσωπα με μια ανάταση και μια ευφορία, γιατί βάζουν όλες τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό στόχο”, όπως έλεγε ο αγαπημένος μας σύντροφος Κώστας Καζάκος, στον οποίο αφιερώσαμε την 1η μέρα του Φεστιβάλ μας.

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες, που αυτό το τριήμερο, αλλά και όλους τους προηγούμενους μήνες σε όλη τη χώρα έδωσαν με τη συμμετοχή τους ζωντάνια και πνοή στις πολύμορφες εκδηλώσεις μας.

Χιλιάδες νέοι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις του Κόμματός μας, τις επαναστατικές, ανατρεπτικές ιδέες μας, την πρόταση αγώνα και κοινής δράσης σήμερα – χωρίς άλλο χαμένο χρόνο, που είναι εκείνη που ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές.

Ορισμένοι από αυτούς για πρώτη φορά, αρκετοί έχοντας μια θετική προδιάθεση από την επιρροή της δράσης των μελών της ΚΝΕ μέσα στους χώρους που ζει, σπουδάζει, εργάζεται η νέα γενιά, μέσα στους αγώνες.

Το συμπέρασμα;

Το Φεστιβάλ μας είναι πραγματικά μοναδικό από πολλές απόψεις.

Και δεν υπερβάλλουμε καθόλου.

Είναι και το Φεστιβάλ, με το σύνθημά του, ένα κάλεσμα της ΚΝΕ στη μάχη για το “μεγάλο” που είναι η πάλη για μια καλύτερη ζωή.

Είναι απόδειξη ότι μέσα σε αυτήν ανθίζει καθετί “ωραίο”, τόσο ωραίο όσο ήταν και το φετινό μας Φεστιβάλ και οι στιγμές που όλοι ζήσαμε.

Και που τελικά όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για “συγκλονιστικά” γεγονότα, που έχουν πάντα στο επίκεντρο την αγάπη και τον θαυμασμό για τους ανθρώπους του μόχθου, την εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις που έχουν να αλλάξουν τον κόσμο.

Μπορεί στα περίπου 2.000 χλμ. από εδώ δύο λαοί που έζησαν ειρηνικά για 70 χρόνια, να ματώνουν, να σφάζονται “για τ’ αφέντη το φαΐ”, όμως εδώ, για τρεις μέρες, έκατσαν δίπλα – δίπλα νέοι άνθρωποι από την Ουκρανία και τη Ρωσία και έστειλαν ηχηρό μήνυμα ειρήνης και φίλιας των λαών!

Αυτό είναι το Φεστιβάλ.

Δυνατό μήνυμα διεθνισμού, μήνυμα ότι οι λαοί και η νεολαία δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

Με την κοινή μας πάλη με τους λαούς όλου του κόσμου μπορούμε να σαρώσουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, να χτίσουμε την κοινωνία του μέλλοντος, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική.

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τις αντιπροσωπείες 35 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων από όλον τον κόσμο και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

Όλες αυτές τις μέρες που βρίσκονται στην Αθήνα, ανταλλάσσουμε αγωνιστικές εμπειρίες, παίρνουν κι αυτοί δύναμη με τα βήματα προόδου που κάνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Πολλοί νέοι σήμερα νιώθουν δικαίως προβληματισμένοι, βλέποντας τη ζωή και τα δικαιώματά τους να συνθλίβονται, αρκετοί σκέφτονται ότι είναι άτυχοι γιατί είναι μια γενιά που “τα έχει ζήσει όλα…”, χωρίς να βλέπει τρόπο να “…γυρίσει το παιχνίδι”.

Ακόμα περισσότεροι ασφυκτιούν μέσα στην κανονικότητα που έχουν διαμορφώσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις και κάνουν τις συνθήκες ζωής ολοένα και πιο δύσκολες.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το λέμε καθαρά: Ο συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι επιλογή!

Τα συναισθήματα της απογοήτευσης και της μοιρολατρίας, που είναι λογικό να γεννιούνται μέσα σε συνθήκες συνεχούς και ασταμάτητης επίθεσης στα δικαιώματά μας, δεν ταιριάζουν στη νέα γενιά!

Βολεύει τους εκμεταλλευτές, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους να βλέπουν τους νέους και τις νέες με σκυμμένο κεφάλι, να μην ασχολούνται, να μη διεκδικούν.

Ξέρουν, όμως, καλά ότι δεν μπορούν να σβήσουν τη δίψα της νέας γενιάς να ζήσει με αξιοπρέπεια και να παλέψει για όλα όσα δικαιούται. Γι’ αυτό, συζητάνε μεταξύ τους ανησυχώντας για το ενδεχόμενο “κοινωνικών αναταραχών”, παίρνουν νέα μέτρα τρομοκράτησης και καταστολής σε όλον το κόσμο, στοχεύουν την καρδιά και τον νου των νέων ανθρώπων.

Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη!

Απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε νέο άνθρωπο στον αγώνα, να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, να γίνουμε πιο δυνατοί ενώνοντας τις φωνές μας, να γίνουμε ισχυρότεροι πείθοντας κάθε μέρα όλο και περισσότερους ότι η μοναδική ρεαλιστική, αισιόδοξη λύση, αυτή που αξίζει τις θυσίες που απαιτεί ο σκοπός της, είναι μόνο ο αγώνας για μία κοινωνία που δεν θα ακρωτηριάζει τα καλύτερά τους χρόνια.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος σε άσφαιρα πυρά, σε λύσεις που ενσωματώνουν την αγανάκτηση και τη χρησιμοποιούν σε ψεύτικα διλήμματα.

Σε πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την ελπίδα και την ανάγκη για κάτι διαφορετικό και τις μετατρέπουν σε κυβερνητικές καρέκλες, σε λύσεις εντός του συστήματος, που αναπόφευκτα οδηγούν σε απογοήτευση και στη συνήθεια να ζούμε με τα “λίγα”, μακριά από όλα αυτά που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία για να ζήσουν ανάλογα με την εποχή μας.

Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να τελειώνει μόνο στο πλάι του ΚΚΕ και στο πύκνωμα των γραμμών όλων εκείνων που δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό, στη μαζικοποίηση των γραμμών της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αποκτήσει νέα πείρα.

Στο πλευρό του ΚΚΕ και στις πρωτόγνωρες συνθήκες της εποχής κατάφερε να αναδειχθεί σε κύρια δύναμη οργάνωσης των αγώνων της νέας γενιάς.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης, χωρίς βήμα πίσω από τις ανάγκες της νεολαίας, η ΚΝΕ ήταν εκεί που χτυπούσε η καρδιά και εκφράζονταν οι αγωνίες των νέων ανθρώπων.

Στους αγώνες των εργαζομένων, όπου η εκμετάλλευση σπάει κόκαλα.

Πρωτοπόρα σε όλες τις μεγάλες στιγμές των μαθητών, στις μαζικές τους κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας της υγείας τους, ενάντια σε νόμους για την εκπαίδευση, στη μεγάλη τους μάχη να μη σηκώσει κεφάλι μέσα στα σχολεία το “αυγό του φιδιού”, κόντρα στον φασισμό και τον ρατσισμό.

Κόντρα στη λογική του ανταγωνισμού μεταξύ των νέων, στη ναρκωκουλτούρα και τα σάπια πρότυπα και αξίες, που προσβάλλουν τη γυναίκα, αναπαράγουν στερεότυπα για τον ρόλο της στην κοινωνία, αυτά που το σύστημα προσφέρει απλόχερα και μέσα από μουσικά σκουπίδια.

ΚΝΕ, πρωταγωνίστρια στην πάλη των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και σπουδές με δικαιώματα, στους μεγάλους αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τον νέο νόμο-πλαίσιο.

Στη μεγάλη νίκη της “Πανσπουδαστικής” και την ανάδειξή της σε 1η δύναμη.

Παρούσα, όταν οι απαγορεύσεις του αστικού κράτους έγιναν κουρελόχαρτο.

Εκεί που ο λαός έκανε την αλληλεγγύη του πράξη μέσα στις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τη μετέτρεψε σε σύνθημα: “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”.

Πρωτοπόρα στην αλληλεγγύη με τους κατατρεγμένους και εκμεταλλευόμενους όλου του κόσμου, ζωντανό παράδειγμα διεθνιστικής, προλεταριακής και νεανικής αλληλεγγύης.

Τώρα έχει διαμορφώσει τις δυνατότητες να δυναμώσει κι άλλο ο ρόλος της στους αγώνες της νέας γενιάς, να γίνει πιο διακριτός ως η οργανωμένη πρωτοπορία της νεολαίας, με πρόταση διεξόδου υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων, την πρόταση του ΚΚΕ, πρωτοστατώντας στη διάδοση των επαναστατικών ιδεών μέσα στη νεολαία.

Μαζί με τις σοβαρές εξελίξεις που ζούμε και έχουμε μπροστά, έχει μεγαλώσει η απαιτητικότητα από εμάς πρώτα και κύρια, ώστε να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα στο δυνάμωμα της ΚΝΕ.

Με έγνοια, ώστε όλα τα σημερινά μέλη της ΚΝΕ, αλλά και όλοι οι νέοι και οι νέες, που πρέπει να πυκνώσουν τις γραμμές της τα επόμενα χρόνια, να αναπτύσσουν την ικανότητα να εμπνέουν περισσότερους νέους και νέες, να αποκτούν περισσότερα “αντισώματα” στις Σειρήνες του “ρεαλισμού της υποταγής”, στο σημερινό βάρβαρο σύστημα.

Με πλούσια και ζωντανή εσωτερική ζωή μέσα στην ΚΝΕ, που καλλιεργεί μαχητική στάση απέναντι στις δυσκολίες, που εμπνέει για πιο μαζική δράση και συσπείρωση.

Ανακοινώνουμε από αυτό το βήμα την έναρξη της κορυφαίας για την Οργάνωσή μας εσωοργανωτικής διαδικασίας, του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, με τη δημοσίευση των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου στις 15 Οκτώβρη με τον “Οδηγητή”.

Οι σημερινές πολύ μαζικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να γίνουν το έναυσμα προετοιμασίας μιας μεγάλης πανεξόρμησης με τις Θέσεις του ΚΣ, για να φτάσουμε και να συζητήσουμε με τους χιλιάδες νέους και νέες που το μέλλον τους εξαρτάται από την πορεία της ταξικής πάλης, από την πορεία ισχυροποίησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...